Facebook (Foto: Facebook/faksimile)
Facebook (Foto: Facebook/faksimile)

Facebook selger telefonnummeret og adressen din

Datatilsynet: – Facebook er ikke et sosialt nettsamfunn, men et svært avansert markedsføringsfirma.

Snart kan din telefon, e-post og postkasse være full av reklame. Facebook har bestemt seg for at brukernes telefonnummer og adresse kan videreformidles til eksterne websider og såkalte tredjepartsprogrammer. Dette skriver DailyMail.

Ved å godkjenne nye applikasjoner vil brukeren i framtiden si ja til å dele privat informasjon med næringslivet. Dette betyr at Facebook sine kommersielle aktører kan få informasjon om dine spesifikke nettvaner, og deretter sende deg den reklamen de mener er best skreddersydd for dine behov.

Facebook ønsket å lansere denne tjenesten i januar, men den ble trukket tilbake etter massive protester fra et stort antall brukere. Nå har imidlertid Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg bestemt seg for å gjennomføre endringen.

Les også: 18.000 nordmenn fikk svindel-sms av Baez på Valentinesdagen

– Facebook tøyer grensene

Datatilsynet mener det er viktig at brukerne av Facebook er klar over at de faktisk er en vare som blir videresolgt. Han mener at Facebook ønsker å være mest mulig åpen slik at de kan støvsuge informasjon til sine kommersielle samarbeidspartnere.

– Facebook er ikke et sosialt nettsamfunn, men et svært avansert markedsføringsfirma. Dette er forretningsideen, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Skåra mener at Facebook hele tiden tøyer grensene når det gjelder personvernshensyn, og at dette kan være utfordrende fra enkeltpersoners ståsted. Han understreker likevel at det er opp til hver bruker hvor mye personlig informasjon man velger å registrere.

– Man deler informasjon med flere enn sine venner. Hvem som helst kan stå bak en applikasjon. Godtar med denne må brukeren leve med konsekvenser som automatiserte telefonoppringinger, spamming på SMS og e-post, og forsøk på identitetstyverier, sie Skåra.

Tror flere vil slette profilen sin

Trond Blindheim, sosiolog og rektor ved Markedshøgskolen i Oslo mener at det ikke er noe stort problem at Facebook selger private opplysninger om brukerne.

– Man kan faktisk reservere seg mot dette. Dersom man ikke tar i bruk disse applikasjonene vil informasjonen på profilen din forbli privat, sier Trond Blindheim.

Han understreker også at det er fullt mulig for brukeren å slette både telefonnummer og adresse fra profilen.

Les også: Tonje fikk kakerlakkhjelp på Facebook

– Greit å slippe reklame for bind

– Det er greit å ikke være for naiv. Jo mer privat informasjon man legger ut på nettet, jo lettere kan den bli misbrukt, sier Blindheim.

Trond Blindheim tror flere kan slette profilen sin på Facebook fremover. Selv synes han det er helt greit med reklame som retter seg spesifikt mot hans interesser.

– Nå vil jeg jo slippe annonser for bind og sjampo, det er helt greit. Ingenting er gratis og da må man tåle reklamen, sier han.

Blindheim synes det er et større problem med all informasjonen som myndighetene offentliggjør.

– Ligningsopplysninger, offentlige registre og telefonnumre ligger jo stort sett åpent for alle. Glupe banditter kan fusjonere opplysninger fra mange hold og deretter misbruke identiteten din, sier Blindheim.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter