Petter Northug inn til gull i herrenes stafett under VM på ski i Holmenkollen fredag. Bak kommer sveriges Marcus Hellner. (Foto: Cornelius Poppe / Scanpix/)
Petter Northug inn til gull i herrenes stafett under VM på ski i Holmenkollen fredag. Bak kommer sveriges Marcus Hellner. (Foto: Cornelius Poppe / Scanpix/)

Northug var totalt overlegen og sikret stafettgull

Petter Northug viste hvem som er kongen.

Alt om ski-VM | Se resultatene | Oversikt over programmet | Se video

TV 2 PLAY: Se pressekonferansen etter stafetten i opptak her!

Herrene gikk stafett i VM i Holmenkollen fredag. Det ble en thriller.

Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Petter Northug jr. gikk for Norge.

Norge, Sverige og Russland tok kommandoen og skaffet seg en luke ned til de andre lagene. Men så stivnet Johnsrud Sundby og russeren og svensken sa farvel. Norge tapte mye tid og vekslet som nummer tre, 22,7 sekunder bak teten. Dermed måtte Rønning kjøre knallhardt for å hente inn forspranget. Ved to kilometer var Rønning 14,4 bak.

Rønning viste klasse
Rønning gikk en kjempeetappe og hentet sekunder hele veien. Ved sju kilometer var trønderen i tet. Norge og Sverige fikk en luke til russeren og Gjerdalen gikk ut sammen med Anders Södergren på tredje etappe. Alexander Legkov var 20 sekunder bak. Russeren var 12,3 sekunder bak ved to kilometer og hadde Tyskland, Italia, Finland og Japan på slep.

Ved 3,5 kilometer var Gjerdalen og Södergren hentet inn. Russland, Italia, Tyskland og Finland var med i tetgruppen. Japan hang seg også på og var med ved fem kilometer.

Juha Lallukka fra Finland rykket i fra og vekslet med Matti Heikkinen 3,7 sekunder foran Italia og Pietro Cottrer Piller. Marcus Hellner og Petter Northug gikk likt ut rundt 11 sekunder bak. Tyskland fulgte på femteplass med Tobias Angerer 12,7 sekunder bak finnen.

De fem lagene holdt et relativt rolig tempo og var samlet også ved sju kilometer.

Northug lå bak nesten hele veien, men i den siste bakken dro trønderen skikkelig til. Hellner og Angerer maktet ikke å følge. Northug var totalt overlegen og bremset før han krysset mållinjen sidelengs, som et stikk til Sverige.

Les også: – Northug er en gris som holder på slik

– Jeg måte gi dem et lite håp
– Jeg fikk være med å styre på slutten. Jeg ville avgjøre så tidlig som mulig. Jeg er glad det ble en duell med Hellner. Det er det folk vil ha. Jeg følte at jeg hadde det psykiske overtaket. Dette var den viktigste stafetten i våre liv. Det finnes ikke noe bedre enn å ta tilbake tronen hjemme i Holmenkollen, sier Northug til NRK.

– Hellner var helt sjanseløs da Northug stakk, helt sjanseløs. Hellner var en Ford Fiesta - Northug en Ferrari. Forskjellen var så stor, dessverre, skriver Aftonbladets Marcus Leifby.

Leifby var ikke imponert over Northugs oppførsel før han kom i mål.

– Jeg synes det var stygt da han bremset og hysjet på publikum. Det tyder på at han er et lite menneske, men en stor, stor diva.

– Jeg måtte gi dem et lite håp, sa Northug med et lurt smil til NRK.

Hellner sikret sølvet for svenskene foran Tyskland på bronseplass.

Les også: Se, en svenske som hyller Northugs hovering

TV 2s langrennsekspert Svein Tore Samdal livechattet underveis