ØKNING I SALG AV ADHD MEDISIN: Salget har økt ti prosent fra året før.  (Foto: COLOURBOX)
ØKNING I SALG AV ADHD MEDISIN: Salget har økt ti prosent fra året før. (Foto: COLOURBOX)

Salg av ADHD-medisin opp ti prosent på ett år

I fjor ble det solgt 11,4 millioner døgndoser ADHD-medisin i Norge. Det er en økning på ti prosent fra året før.

Forbruket av de sentralstimulerende medikamentene har på seks år blitt doblet, skriver Dagsavisen.

– Diagnosen stilles kanskje for ofte

Tallene er utarbeidet av Apotekforeningen og viser at salget i fjor beløp seg til 172 millioner kroner. Over 30.000 personer i Norge bruker nå ADHD-medisin. Det er 3.000 flere enn for ett år siden.

– Det er på tide at vi spør oss om økningen skyldes reell underdiagnostisering, eller om diagnosen ADHD stilles litt for ofte, også der barn og unge sliter med helt andre ting, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) i Stortingets familie- og kulturkomité.

Viktig med nok kapasitet

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk understreker viktigheten av at barne- og ungdomspsykiatrien har nok kapasitet i Norge.

– Vår bekymring er at når så mange pasienter får ADHD-medisiner, krever det en kapasitet i barne- og ungdomspsykiatrien vi er redd de ikke har. Pasienter som går på disse medisinene skal ha psykologisk behandling i tillegg til andre hjelpetiltak. Medisineringen krever også tett oppfølging med tanke på effekt og bivirkninger, sier Madsen.

Psykolog Heidi Aase, prosjektleder for Folkehelseinstituttets ADHD-studie der 1.200 barn følges fra de er tre år til de er åtte år, opplyser at mange barn som har fått diagnosen ADHD, egentlig skulle ha hatt en atferdsdiagnose. (©NTB)