GRAVDE I NORSK UFO HENDELSE: Den tidligere admiralen Peter Hill Norton gransket en mystisk UFO hendelse som involverte fartøyet «HMS Manchester» og norsk marine, viser offentliggjorte dokumenter. (Foto: Montasje)
GRAVDE I NORSK UFO HENDELSE: Den tidligere admiralen Peter Hill Norton gransket en mystisk UFO hendelse som involverte fartøyet «HMS Manchester» og norsk marine, viser offentliggjorte dokumenter. (Foto: Montasje)

– Norsk og britisk marine hadde UFO-kontakt under vinterøvelse

Skipsloggen som kunne kaste lys over mysteriet forsvant på merkelig vis, viser dokumenter fra det britiske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det britiske nasjonalarkivet har offentliggjort nye UFO-rapporter som har vært hemmeligholdt av forsvaret, og en av rapportene forteller om en mystisk UFO-hendelse under en vinterøvelse i Nord-Norge på slutten av 90-tallet.

Brev til forsvarsministeren

Det var den tidligere flåteadmiralen og sjefen for den britiske forsvarsstaben Lord Peter Hill-Norton som i et brev til daværende forsvarsminister William Bach i september 2002 opplyste om hendelsen som skal ha funnet sted i norsk farvann.

Han skal ifølge dokumentene ha blitt tipset om UFO-hendelsen av en kilde han ikke navngir.

– Jeg er nylig blitt informert om en hendelse som involverte «HMS Manchester». Dette skipet skal ha hatt kontakt med et udentifisert objekt under en øvelse, og flere hundre om bord på «HMS Manchester» og andre skip var vitne til hendelsen. På samme tid fulgte personell på et norsk marinefartøy objektet på radar, og diskuterte hendelsen åpent på sambandsnettverket. Jeg ber derfor at du sørger for at skipsloggen gjennomgås, og at du sender kopier av loggen til meg, skriver Lord Hill-Norton i brevet.

LES HELE RAPPORTEN HER (fra side 213, ekstern lenke til National Archives)

Kilden som kontaktet Lord Hill-Norton forklarte ham at han ikke hadde den nøyaktige datoen for hendelsen, men mener UFO-møtet fant sted enten mellom 26. oktober og 6. november 1998, eller mellom 8. februar 1999 og 3. mars 1999.

Denne faksimilen viser at Lord Hill-Nortons spørsmål om UFO-kontakten
  ble behandlet på toppnivå i det britiske forsvaret. (Foto: Faksimile)
Denne faksimilen viser at Lord Hill-Nortons spørsmål om UFO-kontakten ble behandlet på toppnivå i det britiske forsvaret. (Foto: Faksimile)

Svaret som Lord Hill-Norton fikk fra det britiske forsvarsdepartementet 21. oktober 2002, overrasket den tidligere admiralen.

– Skipsloggen blåste overbord

For i brevet står det at et søk etter skipsloggene har avdekket at skipsloggen fra 1. februar til 13. februar 1999 var forsvunnet.

Tidligere forsvarsminister William Bach. (Foto: Department of
  Defense)
Tidligere forsvarsminister William Bach. (Foto: Department of Defense)
– Et uvanlig kraftig vindkast blåste loggen overbord mens skipet lå til havn i Bodø, heter det i svarbrevet fra daværende forsvarsminister William Bach.

Svaret fra forsvarsministeren utløste nok et brev fra Lord Hill-Norton bare en uke senere:

Hadde aldri hørt på maken

– Jeg har i løpet av mine 49 år i marinen aldri hørt om at en logg skal ha blitt blåst overbord, skriver den tydelig overraskede admiralen, som legger til at han er i kontakt med personer i den norske marinen om hendelsen.

Kapteinen på «HMS Manchester» ble ifølge dokumentene spurt om han hadde kjennskap til UFO-hendelsen, men svarte forsvarsdepartementet at han ikke kunne huske at noe uvanlig skal ha skjedd.

Faksimilen av dette brevet datert 17. oktober 2002 viser at
  skipsloggen til «HMS Manchester» var forsvunnet, men at skipet hadde
  vært i Nord-Norge da loggen forsvant. (Foto: Faksimile)
Faksimilen av dette brevet datert 17. oktober 2002 viser at skipsloggen til «HMS Manchester» var forsvunnet, men at skipet hadde vært i Nord-Norge da loggen forsvant. (Foto: Faksimile)

Det britiske forsvarets gjennomgang av UFO-mysteriet viser at marinefartøyet «HMS Manchester» befant seg på vinterøvelse i februar 1999, som er innenfor tidsrommet Lord Hill-Nortons anonyme vitne nevnte for admiralen.

Men kanskje det viktigste beviset for UFO-kontakten – skipsloggen – var sporløst borte, angivelig etter at vinden hadde blåst loggen på havet.

HER ER ALLE DE OFFENTLIGGJORTE UFO-RAPPORTENE (ekstern lenke)

Sjøforsvaret: – Ingen kommentar

Tv2nyhetene.no har bedt Sjøforsvaret kommentere UFO-mysteriet, men blir møtt med en kortfattet kommentar:

– Vi har ingen kommentar til denne historien. Jeg har ikke hørt om denne hendelsen før nå, er svaret fra kommandørkaptein Per Rostad i Sjøforsvaret.

Redaktør Mentz Kaarbø i UFO-Norge sier at han ikke kan huske at denne UFO-historien har vært omtalt tidligere.

UFO-Norge-redaktøren mener dette er en svært interessant historie som er verdt å granske nærmere.

– Denne saken er svært interessant, siden det er så mange øyenvitner til hendelsen. Den er verdt å undersøke nærmere, men jeg frykter at det nok er lagt et lokk over hele historien, sier Kaarbø til tv2nyhetene.no.