Petter Northug (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)
Petter Northug (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)
Petter Northug (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
Petter Northug (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Northug testes for sykdom – Gjerdalen går tredjeetappen

Petter Northug skal avlegge blodprøver for å avgjøre om han er frisk til å gå stafetten.

Torsdag morgen stilte det norske stafettlaget for herrer til pressekonferanse på Soria Moria i forbindelsen med fredagens 4x10 km stafett.

Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Petter Northug var er alle selvskrevne på det norske laget, mens det var knyttet seg spenning til hvem som går tredje etappe. Landslagsledelsen velgte til slutt å satse på Tord Asle Gjerdalen fremfor Sjur Røthe.

TV 2 PLAY: Se pressekonferansen i opptak

Petter Northug jr. var i dårlig form etter sølvet på lagsprinten, og droppet derfor møtet med pressen i mixed-sone og opptredenen i NRK-studio etter onsdagens medaljeseremoni.

Tok ingen sjanser
Landslagslege Hans Petter Stokke fortalte at de valgte å ikke ta noen sjanser da Northug klaget på sår hals etter lagsprinten.

– Etter løpet i går så hadde Petter det jeg kaller for irritasjonssymptomer, litt sår hals, litt hoste og litt allmennsymptomer. Det gjorde at vi var litt usikre på hva som forelå. Men mest sannsynlig - og det har vi trodd på hele tiden - var at det var en reaksjon på et tøft skirenn, værforhold og dagen. Men vi kunne ikke utelukke at det var noe mer og derfor så ønsket vi å legge restitusjonsforholdende optimalt til rette for Petter og det gjorde at han fikk hvile onsdag kveld, forklarte Stokke på pressekonferansen.

Se et utdrag av det Stokke sa på pressekonferansen i vinduet øverst.

Testes ved Toppidrettssenteret
Northug selv stilte ikke på pressekonferansen, og selv om utsiktene er gode, er det ikke helt garantert at han blir friskmeldt til stafetten fredag.

– Han var bedre i dag, men for å få sjekket dette ordentlig har vi valgt at han skal gjennomgå tester med blodprøver og prøve av hals på Toppidrettssenteret, sa Stokke.

Stokke utelukker ikke at det er en sjanse for at Northug må stå over stafetten.

– Ut fra de forutsetningene vi har nå vil Petter starte i morgen, men man kan aldri si noe helt sikkert. Dersom jeg finner at han har en infeksjon, så vil jeg si at han ikke skal gå stafetten, sier legen.

Røthe klar til å steppe inn
Dersom Northug skulle bli sykmeldt vil Sjur Røthe steppe inn som ankermann på det norske laget.

I henhold til regelverket må stafettlaget meldes inn til FIS innen klokken 15.30 i dag, men med en legeerklæring kan Sjur Røthe komme inn. Det er imidlertid ikke lov til å endre rekkefølgen på løperne etter påmeldingsfristen, så Røthe må gå inn som direkte erstatter for Northug dersom det blir aktuelt.

Presseansvarlig Otto Ulseth avsluttet pressekonferansen med å innkalle til ny pressekonferanse kl. 18.00 torsdag kveld der Northugs status for stafetten vil bli endelig klarlagt.

Vanskelig valg
Landslagssjef Morten Aa Djupvik innrømmet på pressekonferansen at valget mellom Røthe og Gjerdalen er det var hans vanskeligste hittil i mesterskapet.

– Det at vi synes løypa passer Tord veldig bra og den mesterskapsrutinen han besitter, var det som var til fordel for at vi valgte Tord. Det er også en del skjønn og magefølelse inne i bildet, sa Aa Djupvik.

Det er ikke bestemt hvem av Rønning og Johnsrud Sundby som går førsteetappen. Det som er sikkert er at Gjerdalen går tredje og Northug går siste etappe.

Norge har vunnet alle VM-stafetter siden 2001. I 1999 ble Østerrike for sterke i Ramsau. Christian Hoffmann spurtslo den gang Thomas Alsgaard. OL-stafetten i fjor ble vunnet av Sverige.