GLAD: Høyre leder Erna Solberg gleder seg over at partiet hennes får over 30 prosents oppslutning på TV 2s Stortingsgallup.  (Foto: TV 2)
GLAD: Høyre leder Erna Solberg gleder seg over at partiet hennes får over 30 prosents oppslutning på TV 2s Stortingsgallup. (Foto: TV 2)

Erna jubler over 30-tallet

For første gang på ti år får Høyre over 30 prosents oppslutning på TV 2s Stortingsgallup.

Partiet er nå klart større enn Arbeiderpartiet, som sammen med Frp er de store taperne på målingen.

Hadde ikke trodd dette

Ikke siden valgkampen i 2001 har Høyre hatt høyere oppslutning på TNS Gallups stortingsbarometre for TV 2. Med 30,1 prosent av de spurte i ryggen går Høyre mest frem med 2,9 prosentpoeng sammenlignet med målingen i februar.

– Jeg hadde vel for å være helt ærlig for to år siden ikke trodd at vi skulle oppleve galluptall der vi var større enn Arbeiderpartiet. 30 er et gyllent tall å se da. Men selv om vi kanskje får noen under 30 igjen så er det alltid gøy å ha opplevd det, sier Høyre-leder Erna Solberg til tv2nyhetene.no.

For tredje måned på rad er Høyre større enn Arbeiderpartiet på målingen.

Tar du av nå da?

– Jeg har jo ikke så sterk evne til å ta av og jeg er fortsatt litt i bakrus fra 50-årsfeiringen min, så jeg tror ikke jeg tar helt av denne uken ennå, men fortsetter det sånn så kan det jo være at jeg gjør noen hopp, sier Solberg.

Les også bloggen: Her er Ernas nye velgere

Rømmer fra Ap

Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng til 25,3 prosent på målingen. Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av velgerne som stemte på det største regjeringspartiet ville ha gjort det samme nå.

– Det er ikke gode nok tall. Det viser bare at meningsmålinger svinger, og det er mye bedre når de er på vei opp enn når de er på vei ned, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til tv2nyhetene.no.

Omregnet til antall velgere viser målingen at 127.000 som stemte Arbeiderpartiet sier de ville ha stemt Høyre, mens bare 5.000 velgere ville gått motsatt vei.

Mange tidligere Arbeiderpartivelgere har også satt seg på gjerdet.

Oppslutningen til Arbeiderpartiet er lavere på Sør- og Vestlandet, samt i fylkene nord for Dovre enn den er på Østlandet.

Frp i trøbbel

Fremskrittspartiet går mest tilbake på målingen med 1,9 prosentpoeng til 19,7. Dermed faller partiet for første gang siden oktober 2007 under 20 prosent.

(Saken fortsetter under bildet.)

HØYRE OVER 30: På meningsmålingen er Høyre klart større en Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet - som er de store taperne. (Foto: TV 2)
HØYRE OVER 30: På meningsmålingen er Høyre klart større en Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet - som er de store taperne. (Foto: TV 2)

Mens det fortsatt er 26 prosent av mennene som svarer at de vil stemme på partiet har andelen blant kvinner sunket til 13 prosent. For andre måned på rad viser tallene at Frp nå har betydelig lavere oppslutning blant unge velgere.

Partiet har også lavere oppslutning i Oslo og Akershus enn i resten av landet.

Blått flertall

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 51 mandater (+ 21) og Fremskrittspartiet 34 (- 7). Sammen ville dermed de to partiene hatt flertall. Arbeiderpartiet får 45 mandater (- 19), Senterpartiet 11 (som i dag), SV 10 (- 1), Venstre 9 (+ 7), KrF 8 (- 2) og Rødt 1 (+ 1).

Sjekk tall fra flere målinger i partibarometeret

Småpartiene

Senterpartiet gjør et hopp til 6,3 (+ 0,9) som er den høyeste oppslutningen siden desember 2007.

Sosialistisk Venstreparti får 6,0, det samme som for en måned siden. Halvparten av partiets velgere har forsvunnet siden valget i 2009, men SV henter mange nye velgere som ikke hadde stemmerett.

Venstre mister to av ti tidligere velgere til Høyre, men henter samtidig 23.000 velgere som stemte på et av de rødgrønne partiene. Det gir en oppslutning på 5,0 (- 0,3).

KrF er minst av stortingspartiene med 4,6 (+ 0,5). Partiet henter ingen nye velgere.

Rødt får 2,2 (+ 0,4) og andre partier og lister 0,8 (- 0,9). Av dette utgjør Miljøpartiet De Grønne 0,4 prosent. Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 968 personer i tidsrommet 22. – 28. februar. Feilmargin +/- 1,4-2,8 prosentpoeng.