Tv 2 reporter Roy-Arne Salater måtte til med "førstehjelp" da han laget reportasje om speilglatte veier og fortau i Bodø. Denne damen gled rett inn i reportasjen hans. (Foto: TV 2)
Tv 2 reporter Roy-Arne Salater måtte til med "førstehjelp" da han laget reportasje om speilglatte veier og fortau i Bodø. Denne damen gled rett inn i reportasjen hans. (Foto: TV 2)

Februar med et blaff av vår

Småkjølig i øst, vått i vest, og klink is fra Møre til Nordland.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets februar ble ingen blåkopi av den uvanlig kalde og tørre februarmåneden vi opplevde i fjor.

Mange er nok fornøyd med at vi i stedet fikk nokså normale temperaturer, og bare litt mer nedbør enn vui er vant til de aller fleste steder.

Kjøligst i øst og nord

På Østlandet lå middeltemperaturen stort sett 0-2 grader under det normale. Kaldest var det i indre Finnmark, med middeltemperaturer 2-4 grader under normalen.

Mest nedbør falt det på Vestlandet, enkelte steder fikk over 300 millimeter nedbør eller i overkant av 150 % av normal nedbør. Også Finnmarksvidda fikk mer nedbør enn vanlig, mens Trøndelag og Møre og Romsdal hadde det relativt tørt, med bare litt over halvparten av nedbørmengdene som vanligvis faller i februar.

Sterk vind

Februar startet urolig. Kraftige lavtrykk fra Atlanterhavet kom inn i Norskehavet, og gikk videre inn over Midt-Norge.

Vi hadde lange perioder med sterk vestlig vind i Sør-Norge, og det kom mye nedbør på Vestlandet, både som regn og snø.

Troms og Finnmark lå nord for det urolige været, og kunne glede seg over østlig vind, kuldegrader og mye bra vær.

To fine uker

Fra den 12. februar bygde det seg opp et høytrykk seg opp over Midt- og Nord-Skandinavia. Det ga hele landet en to uker lang periode med kald sørøstlig vindog mye pent vær, særlig i Midt- og Nord-Norge.

Unntaket var Sørlandet, som fikk sterk vind fra øst, og spredt snø.

De laveste temperaturene i februar ble målt i denne perioden.

Aller kaldest var det på Finnmarksvidda med -42,5 grader i Cuovddatmohkki den 17. februar, den laveste temperaturen denne vinteren. I Sør-Norge var Tynset kaldest med -38,5 grader den 13. februar.

Mange steder både i Nord-Norge og i Sør-Norge målte de laveste temperaturene så langt i vinter i denne perioden.

maanedsgrafikken_februar11

Omlegging

Fra den 24. februar ble det omlegging til mildvær. Høytrykket flyttet seg inn i Russland og åpnet for kraftige lavtrykk fra Atlanterhavet.

Sterke sør og sørvestlige vinder gav fønvind mange steder fra Vestlandet til Trøndelag. Den høyeste temperaturen i landet ble målt i Tafjord den 25. februar med hele 14,5 varmegrader!

Fra Møre til Nordland gjorde den raske temperaturstigningen at regnet som falt frøs på bakken. Veiene ble glassert, og førte til store trafikkproblemer, spesielt i Trondheimsområdet.

Se den speilglatte reportasjen fra Bodø i videovinduet nederst

Den milde sørlige vinden var også årsaken til at den beryktede Kollentåken senket seg over starten Ski-VM i Oslo.

Godt med snø

Februar ble en fin skimåned. Det var godt med snø i det meste av landet, kun de ytre strøkene på Vestlandet var bare. Oslo hadde uvanlig mye snø, opp til 60 cm på Blindern.

Slik var februar 2010
Slik var februar 2009
Slik var februar 2008