OMSTRIDT JAKTMETODE: Ulvejakt med helikopter er en omstridt jaktmetode. I september fortalte TV 2 om forskere som jaget ulv fra helikopter til dyret spydde. (Foto: TV 2)
OMSTRIDT JAKTMETODE: Ulvejakt med helikopter er en omstridt jaktmetode. I september fortalte TV 2 om forskere som jaget ulv fra helikopter til dyret spydde. (Foto: TV 2)

Fikk sparken etter varsling om ulvejakt

Geir Skillebæk fra Alvdal kritiserte rovdyrmyndighetenes ulvejaging fra helikopter på TV2 Nyhetene. Kort tid etter fikk han sparken fra Statens Naturoppsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En klar straffereaksjon overfor en varsler, sier Skillebæks advokat Kari Breirem.

Det var etter at bonden Halvor Sveen i Rendalen ble dømt for dyremishandling for å ha forfulgt og filmet noen ulver fra bilen sin, Geir Skillebæk som var rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn valgte å varsle. Han fortalte om hvordan staten tillater jaging av ulver fra helikopter, uten at det kalles dyremishandling. Og han viste film av jagingen.

– Hvis Halvor Sveen blir dømt for grov dyremishandling, så kan man jo spørre seg om forskerne har drevet grovt dyrplageri, sa Skillebæk til TV 2, 14. September i fjor.

Fikk sparken

Noen måneder etter TV 2s oppslag ble Skillebæk sparket som rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn (SNO). Skillebæk ønsker ikke å intervjues og henviser til advokat Kari Breirem.

– Han ble fjernet fra stillingen sin. Det er meget spesielt at en person som har jobbet for SNO i ti år ikke får forlenget kontrakten sin, uten noen begrunnelse, sier hun.

Ulovlig

Breirem er ikke tvil om at Skillebæk er blitt sparket fordi han varslet om kritikkverdige forhold når det gjelder jaging og merking av ulver. Hun reagerer sterkt på at han ikke har fått noen begrunnelse.

– Det er rett og slett ulovlig, sier den kjente varsleradvokaten.

Statens Naturoppsyn vil ikke svare på noen spørsmål fra TV 2, mens Skillebekk krever jobben sin tilbake.

– Han har stor anseelse i distriktet han er i og det som har skjedd går inn på ham. Han føler at hans egen integritet blir satt på spill og det fortjener han rett og slett ikke, sier advokat Kari Breirem.