Jarle Andøy og Samuel Massie (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)
Jarle Andøy og Samuel Massie (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)

Jarle Andhøy til TV 2: – Håper fortsatt mannskapet på «Berserk» er i live

Kapteinen på «Berserk», Jarle Andhøy, sier til TV 2 at det fortsatt er håp om å finne kameratene fra båten i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) som var med på Berserk-ekspedisjonen til Antarktis, ankom sent søndag kveld norsk tid Christchurch i New Zealand.

Andhøy nekter å gi opp håpet om å finne «Berserk» og mannskapet på tre som var igjen om bord, i live.

– Jeg er veldig overrasket over at båten ikke er å finne i det hele tatt. Redningsbåten som ble funnet drivende kan ha blitt revet av under uværet, sier Andhøy til TV 2.

SAVNET I SØRISHAVET: Dette er blant de siste bildene som er tatt av berserk. (Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington/Scanpix)

– Vært i tøffere vær tidligere

Stormen som raste i området da Berserks nødhjelpssender utløste seg skal ha vært svært kraftig.

Erfarne sjøfolk fra New Zealand skal ikke ha opplevd maken.

Likevel tror ikke Andhøy at stormen alene kan ha forårsaket noe forlis.

– Vi har vært ute i mye tøffere vær og forhold tidligere og kapteinen på «Berserk», som hadde overtatt for meg mens vi var på isen, har selv seilt under vanskeligere forhold tidligere, påpeker Andhøy som nekter å innse at «Berserk» er borte.

– Til tross for at det er mange indikasjoner som tyder på at båten har gått ned, har jeg vanskelig å forstå det, sier Andhøy til TV 2.

Du kan se hele TV-intervjuet med Jarle Andhøy nederst.

Letingen trappes ned

Søket etter «Berserk» går nå mot slutten etter at Sea Shepherd-skipet «Steve Irwin» satte kursen mot Hobart og Tasmania søndag.

Nå er det kun ett skip igjen i området, det russiske «Professor Kromov». Ekspedisjonsskipet vil holde utkikk mens de seiler gjennom området det neste døgnet. Etter dette er det ingen flere skip som kommer til å søke.

De savnede er Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

SAVNET: Tom Gisle Bellika (36) , Leonard J. Banks (32) og Robert Skaanes (34) var om bord i «Berserk» da ble meldt savnet i Rosshavet. (Foto: Privat)

Avviser kritikk om dumdristighet

Det har kommet kritikk av ekspedisjonen i aviser på New Zealand og i Australia der de blir kalt dumme vikinger som skal ut og tøffe seg.

Jarle Andhøy mener de som kritiserer ferden som dumdristig ikke vet hva de prater om.

– Vi har hatt full kontroll. Vi har ikke gjort alt bare 100 prosent riktig, vi har gjort det 110 prosent riktig, sier han til TV 2.

– Det var ikke farlig farvann, det var ikke dårlig vær. De var ikke dårlig utstyrt og båten var i topp stand. Det var ikke noe farlig der i det hele tatt og forholdene var ikke vanskelige, påpeker Andhøy overfor TV 2.

Hevder Jens Stoltenberg ga tillatelse

Ekspedisjonen blir kritisert av Norsk Polarinstitutt, som skal godkjenne all norsk virksomhet i Antarktis. Andhøy mener statsminister Stoltenberg har gitt ham klarsignal.

– Vi trenger ikke tillatelser for å ferdes her nede. Jens Stoltenberg sa til meg at jeg kunne reise til Antarktis og det tok jeg som en klar invitasjon og da regnet jeg med at det var greit, sier Andhøy til TV 2.

Jarle Andhøy må nå være forberedt på erstatningssøksmål, mener Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt.

– Det er brukt betydelige ressurser i søk- og redningsarbeidet. Det kan derfor i ettertid bli stilt erstatningskrav mot ekspedisjonen, og det kan bli svært dyrt. Vi snakker nok om millioner, sier Winther.

Se hele tv-intervjuet med Jarle Andhøy fra flyplassen i New Zealand her.