LAGER: Noen hypermoderne rommene på den splitter nye avdelingen på Aker sykehus blir brukt som lager. (Foto: TV 2)
LAGER: Noen hypermoderne rommene på den splitter nye avdelingen på Aker sykehus blir brukt som lager. (Foto: TV 2)

Supermoderne sykehusavdeling brukes som lager

Infeksjonsposten ved Aker sykehus i Oslo kostet 45 millioner, nå står den ubrukt.

Da Ahus overtok 170.000 pasienter fra Aker sykehus 1. januar i år, var denne avdelingen og det eksklusive utstyret ikke lenger nødvendig. Rommene brukes nå til helt andre ting, blant annet som lager.

Se reportasje øverst i artikkelen.

Oppgitt

Norges mest moderne isolat var i bruk i under ett år. Her var det meningen at pasienter med multiresistente bakterier skulle være. De ansatte er oppgitt.

– Her skulle det være infeksjonspasienter, nå blir det brukt som lager sier Are Saastad som er leder i Fagforbundet på Aker sykehus.

– Det dyreste lageret som fins her i byen, legger avdelingsoverlege ved geriatri, Dagfinn Øyen. De viser TV 2 rundt på avdelingen som skulle vært helt sterilt og hermetisk lukket.

Artikkelen fortsetter under bildet

ANSATTE FORTVILER: De ansatte er oppgitt og kaller det sløsing. Are Saastad leder i Fagforbundet, Aker (t.v) og avdelingsoverlege i geriatri, Dagfinn Øyen. 
 (Foto: TV 2)
ANSATTE FORTVILER: De ansatte er oppgitt og kaller det sløsing. Are Saastad leder i Fagforbundet, Aker (t.v) og avdelingsoverlege i geriatri, Dagfinn Øyen. (Foto: TV 2)

Avdelingen som åpnet i februar 2010 kostet 45 millioner kroner. Hvert enkelt rom koster 3 millioner kroner. Posten har 16 rom. 12 av dem brukes nå til akuttgeriatri, det vil si eldre som er syke. Rommene er fine, men de eldre trenger ikke lufttette rom der vinduene ikke kan åpnes, snarere tvert i mot.

Misbruk

Mye av utstyret sitter fast i veggene og kan ikke flyttes på. En heis er bygget på utsiden slik at pasienten kan fraktes rett inn på isolatet.

– Dette er misbruk i forhold til det som var hensikten. Dette skulle være Oslos beste, kanskje landets beste, infeksjonspost, med pasienter som hadde behov for den behandlingen som denne avdelingen kunne tilby, sier Saastad.

Overlege Øyen liker dårlig at avdelingen blir brukt til helt andre ting enn det som var meningen.

– Det er vemodig. Uutnyttet kapasitet, sier han.

– Beslutningen var tatt

Selv om det var mye som tydet på at at pasientene skulle flyttes fra Aker til Ullevål og Ahus, ble byggingen av isolatene satt i gang.

– Beslutningen var tatt og når det kommer nye beslutninger så må vi tilpasse oss etter det, sier Lena Gjevert, klinikksjef, kirurgi ved Oslo universitetssykehus.

Bøhler skjønner ingenting

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) har lenge vært engasjert i striden rundt Aker-sykehus. Han er sjokkert over at avdelingen på Aker sykehus er tom. Han krever at avdelingen blir tatt i bruk.

– Det er utrolig at de lar den stå og forfalle og ikke tar den i bruk. Jeg forutsetter at de har en plan for når infeksjonsavdelingen skal taes i bruk, sier Bøhler til TV 2.

Bøhler krever svar på hvorfor det er besluttet å ikke bruke avdelingen.

- Infeksjonsavdeling og bedre hjelp til personer med infeksjonsskader er det stort behov for. Jeg skjønner egentlig ingenting av det de holder på med. Det skal legges frem en plan for det nye Aker, som skal være konkret om hvilke tjenester som skal være der, og da skal de svare på dette, sier han.

SKJØNNER INGENTING: Jan Bøhler (Ap) synes det er utrolig at den moderne avdelingen ikke blir brukt. (Foto: TV 2)
SKJØNNER INGENTING: Jan Bøhler (Ap) synes det er utrolig at den moderne avdelingen ikke blir brukt. (Foto: TV 2)