boligokkupant (Foto: COLOURBOX/ASS (illustrasjonsbilde))
boligokkupant (Foto: COLOURBOX/ASS (illustrasjonsbilde))

Okkupanter fikk rettshjelp for å bli værende i Johns hus

Gjennom brevsprekken på sin egen ytterdør tryglet London-mannen husokkupantene om å flytte fra millionvillaen i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er avisen Daily Mail som skriver om engelskmannen John Hamilton-Brown, som er i skvis mellom britiske lover.

Byttet låsene

Mens tobarnsfaren pusset opp huset som han planlegger å bo i sammen med kone og barn, tok husokkupanter fra Spania, Polen, England og Frankrike seg inn i boligen. Nå har de byttet låsene i døren og nekter å flytte på seg. Det burde være en smal sak å ringe politiet og jage bort de uvelkomne gjestene - men okkupantene har loven på sin side.

Britisk lovgivning sier at hvem som helst kan ta seg inn i et tomt hus og bli boende der. Så lenge man ikke bryter seg inn ved å ødelegge noe, eller med makt overfor andre tar seg inn, er det fullt lovlig.

Politiet kan kaste okkupanter ut dersom politi og huseier kan gå uhindret inn i huset, men de har ikke lov til å bryte opp låser. Dermed er okkupanter, som gjerne opererer i organiserte gjenger, svært bevisste på å bytte låsene og sørge for at ingen tar seg inn i huset.

Interesseorganisasjon for okkupanter

Mens huseierne står hjelpeløse tilbake bidrar organisasjonen «Advisory Service for Squatter» (ASS) rådgivningstjeneste for okkupanter på nettet. Ikke bare bidrar de med informasjon om hvilke rettigheter husokkupantene har, okkupanter kan også via nettforumet utveksle informasjon om potensielle bygninger som kan okkuperes.

På nettsidenes FAQ-seksjon opplyses det om at straffeloven fra 1977 forbyr inntrenging i et hus som er opptatt, og dette inkluderer okkuperte hus.

– De fleste okkupanter har hengt opp eller har tilgjengelig en kopi av advarselen som viser loven og okkupantenes rettigheter. Du kan få en fra ASS, heter det på organisasjonens nettsider.

(Artikkelen fortsetter)

legal_warning (Foto: Skjermdump, Advisory Service for Squatters)

Videre står det at du som okkupant bør skifte låsene så snart som mulig, overta strømabonnement og gassregning, og gjøre deg kjent med naboene. Og ikke minst står det at du har rett på frirettshjelp dersom politi og huseier drar deg til rettssalene.

– Lamslått over rettshjelp

Gjengen som okkuperer hjemmet til John Hamilton-Brown fikk nettopp dette, i motsetning til huseieren selv - som måtte betale sin egen advokat. Dommeren i Shoreditch County Court bestemte at okkupantene må flytte, men dette kan ta opptil seks uker.

– Jeg ble lamslått da de fikk fri rettshjelp. Som arbeidstaker og skattebetaler har jeg et handikap, sier Hamilton-Brown til Daily Mail.

Han kjøpte huset i desember.

– Jeg har spart i ti år for å kunne kjøpe et slikt hus, og så skjer dette. Det er bemerkelsesverdig at de kan slippe unna med dette, sier han.

Skal granske lovene

I ett av vinduene på huset hans henger en lapp om at en hver som prøver å ta seg inn i huset risikerer fengsel i seks måneder og en bot på fem tusen pund, rundt 45.000 norske kroner.

Husokkupanter har blitt et økende problem i Storbritannia i de økonomiske nedgangstidene. En talsperson for justisdepartementet i Storbritannia sier lovverket er i ferd med å bli endret for å gi huseiere flere rettigheter.