PÅ VEI HJEM: Jarle Andhøy og Samuel Massie var ikke om bord i Berserk. De har tatt seg fra sydopolpunktet til McMurdo-basen og venter søndag på fly til New Zealand. (Foto: Bård Grape / Privat / TV 2-montasje)
PÅ VEI HJEM: Jarle Andhøy og Samuel Massie var ikke om bord i Berserk. De har tatt seg fra sydopolpunktet til McMurdo-basen og venter søndag på fly til New Zealand. (Foto: Bård Grape / Privat / TV 2-montasje)

Andhøy og Massie lander på New Zealand søndag kveld

«Steve Irwin» har avsluttet søket etter seilbåten «Berserk» i Sørishavet. Andhøy og Massie er på vei med fly fra Antarktis til New Zealand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld kom «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie (18) fram til McMurdo-basen i Antarktis.

TV 2 får søndag kveld bekreftet at Jarle Andhøy og Samuel Massie er trygt på plass i et fly på vei fra Antarktis. Flyet er ventet til Christchurch 11.42 lokal tid, 23.42 norsk tid.

Da de ankon McMurdo-basen hadde de to brukt flere dager på reisen fra sørpolpunktet etter at de fikk meldingen om at de tre kameratene som var om bord i «Berserk», var savnet.

De savnede er Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

Natt til torsdag meldte ekspedisjonsleder Jarle Andhøy og Samuel Massie seg for Hovedredningssentralen i Bodø og sine familier. De to hadde da vært uvitende og søksoperasjonen som var satt i gang etter at nødpeilesenderen på «Berserk» var utløst.

FORTSETTER SØKET: «Steve Irwin» fortsetter søket i Rosshavet etter den savnede norske seilbåten «Berserk» (Foto: Barbara Veiga / Sea Shepherd)

Andhøy har bidratt med opplysninger om hvor seilbåten eventuelt kan ha søkt tilflukt. Søkene på disse stedene har vært resultatløse.

«Steve Irwin» Avslutter søket

Sea Shepherd-båten «Steve Irwin» har i løpet av de fem siste dagene søkt gjennom et stort område ut fra stedet hvor nødpeilesenderen til Berserk ble utløst natt til tirsdag. Søndag er «Steve Irwin» på vei vekk fra Antarktis med kurs for Hobart på Tasmania, og har dermed avsluttet søket i det aktuelle området. Det opplyser kaptein Paul Watson til TV 2.

– Vi har vært i kontakt med redningssentralen på New Zealand nå og vi har blitt enige om å avslutte søket. Vi går nordover mot Tasmania men vil fortsette å holde utkikk på reisen dit, sier Watson.

Det russiske skipet «Professor Kromov» skal også være på vei ut av området, men vil fortsette å søke i løpet av det neste døgnet. Dette skipet har ikke helikopter om bord.

Helikopteret fra «Steve Irwin» har gjort søk fra luften i mer enn 20 timer og mannskapet på skipet er slitne etter å ha søkt både dag og natt. De eneste sporene etter «Berserk» er en redningsflåte som tilhørte båten samt flere gjenstander som padleåre og vannposer.

Redningsflåten, som var skadet og bar preg av å ha blitt utløst automatisk, ble funnet i åpent hav rundt 45 nautiske mil nord fra posisjonen hvor nødpeilesignalet ble sendt ut.

LES OGSÅ: Her er det siste bildet av «Berserk»

Artikkelen fortsetter under bildet.

En redningsflåte fra båten "Berserk" i Sørishavet ble funnet av helikopteret fra Sea Shepherd torsdag kveld norsk tid, viste seg å stamme fra båten "Berserk". Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet (Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard/Scanpix)

Har full tillit til redningsledelsen

Advokat Nils Jørgen Vordahl er talsperson for Jarle Andhøy. Han har ikke snakket med kameraten siden lørdag kveld, men sier at de fortsatt håper på det beste.

– Man ønsker jo å håpe, og så lenge det pågår et søk så har vi det. Men samtidig er det viktig å være realistisk i forhold til hvor i verden dette pågår og det være som har vært og funnene som er gjort, sier Vordahl til TV 2.

Advokat Nils Jørgen Vordahl er talsperson for Jarle Andhøy. (Foto: TV 2)

Han sier at de har full tillit til at redningsledelsen på New Zealand tar de rette beslutningene, selv om dette innebærer at søket blir avsluttet innen det neste døgnet.

– Vi må bare forholde oss til informasjonen vi får fra redningsledelsen. Vi har full tillit til at redningsledelsen på New Zealand tar de riktige avgjørelsene. Våre tanker går nå til de savnede og familiene deres.

I en newzealandsk avis får ekspedisjonen sterk kritikk og blir framstilt som uansvarlig. Dette avviser Vordahl.

– Etter det jeg vet så var ekspedisjonen forberedt nøye og båten var i beste stand. Den hadde best mulig utstyr. Når det er sagt, så har jeg blitt fortalt at folk som har vært 20 år i den newzealandske marinen aldri har opplevd maken til vær, som da nødpeilesignalet fra «Berserk» ble sendt ut.

Kan ha kantret på grunn av is

Kaptein Paul Watson sa lørdag morgen norsk tid at håpet om å finne båten med de tre savnede blir mindre og mindre. Watson tror seilbåten gikk ned i den voldsomme orkanen i Rosshavet natt til tirsdag. «Berserk» befant seg i Rosshavet, 33 kilometer nord for Scott-basen, da nødpeilesenderen ble utløst.

SAVNET I SØRISHAVET: Dette er blant de siste bildene som er tatt av berserk. (Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington/Scanpix)

– Nødpeilesenderen er designet for å sende ut signal i 24 timer, men signalet forsvant etter bare 45 minutter. Det kan tyde på at den ble utløst fra innsiden av seilbåten da den sank. Og sluttet å fungere da båten kom under ti meters dybde, sa Sea Shepherd-kapteinen.

En av teoriene er at seilbåten kan ha blitt tatt av en brottsjø eller at is på båten har ført til at den kantret. Båten som har stålskrog skal være godt rustet for å tåle harde forhold.

Også det russiske forskningsskipet «Professor Kromov» har deltatt i søket sammen med «Steve Irwin». Sammen har de to skipene gjennomsøkt over 10.000 kvadratkilometer i Rosshavet fra Franklin Island til McMurdo-sundet. Det newzealandske marineskipet HMNZS «Wellington» ble satt inn i søket allerede tirsdag, men måtte avbryte søket på grunn av de ekstreme værforholdene i området.

Det meste av håpet om å finne båten og mannskapet er nå ute og det er ventet at det organiserte søket blir avsluttet innen kort tid.

Formålet med «Berserks» reise til Antarktis var å markere at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde sydpolen.