Petter Northug. (Foto: Scanpix/)
Petter Northug. (Foto: Scanpix/)
FÅR HAN REVANSJ? Emil Jönsson gratulerer Marcus Hellner med gull på VM sprinten, mens Petter Northug måtte ta til takke med sølv. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
FÅR HAN REVANSJ? Emil Jönsson gratulerer Marcus Hellner med gull på VM sprinten, mens Petter Northug måtte ta til takke med sølv. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Northug viste muskler – slo Hellner og tok gull

Viste konkurrentene ryggen på jaktstarten. – Ville vise at jeg hadde et gir til, sier Northug.

Petter Northug knuste konkurrentene i spurten, og tok gullet under VM-jaktstarten i Holmenkollen. Trønderen fikk et perfekt løpsopplegg, og på de siste 200 meterne var det aldri tvil om hvor gullet skulle havne.

Dermed fikk han hevn etter tapet for Marcus Hellner i sprinten på torsdag. Etter løpet var Northug et eneste stort smil.

– Det føles fantastisk å stå her i dag og ha lyktes, sier Northug til NRK Sport.

– For å være ærlig har jeg irritert meg litt over resultatet på sprinten, men i dag fikk jeg min revansj. Jeg ville vise at jeg hadde et gir til, fortsetter Northug.

Se pressekonferansen etter rennet i opptak øverst i artikkelen.

Slik så det ut da Rachel Nordtømme så kjæresten ta gull

Svensk kjendiskommentator legger seg flat etter Northug-gull

Hjelmeset: – Tror ikke Petter var sikker

Fornøyd med å slå Hellner
Rivalen Marcus Hellner slet på klassiskdelen, men hentet seg inn i skøyting. Northug var godt tilfreds med at han fikk avgjøre mot svensken.

– Det var den duellen de fleste hadde kommet for å se. Det er godt at Hellner var med mot slutten, sier Northug.

Rolig tempo på klassiskdelen
Noe overraskende ble det ikke gått spesielt hardt i klassisk. På forhånd var det ventet at løpere som Daniel Rickardsson og Alexander Legkov ville prøve å sprenge feltet før skibyttet.

Martin Johnsrud Sundby tok teten fra start, og satte et rolig tempo på de første kilometerne. Northug holdt seg godt fremme i feltet på førsterunden, og hadde god kontroll på konkurrentene.

Petter Northug går ut fra start på jaktstarten. (Foto: Løchen, Per/Scanpix)
Petter Northug går ut fra start på jaktstarten. (Foto: Løchen, Per/Scanpix)

Rickardsson og Legkov prøvde en liten fartsøkning, men den eneste som slet med tempoet var Marcus Hellner.

På siste runde av klassiskdelen satte tyske Tobias Angerer inn et lite rykk, og sørget for at det falt av en liten gruppe. Likevel var hovedgruppen på snaue 30 mann inn mot skibyttet.

Harvey rykket
Noen kilometer ut på skøytedelen var det overraskelsesmannen Alex Harvey fra Canada som rykket i tet. Kanadieren opparbeidet seg etter hvert et forsprang på 15 sekunder.

Bak i hovedfeltet var det liten interesse for å hente inn Harvey, helt frem til russeren Maxim Vylegzhanin tok ansvar for å sette opp farten. Ut på sisterunden var Harvey hentet inn.

Perfekt løpsopplegg for Northug
Petter Northug hadde brukt de første 26 kilometerne på å ligge bak de aller fremste, og hadde masse krefter til avslutningen. Sammen med en sprek Tord Asle Gjerdalen tok han kommandoen i feltet, og kontrollerte fra front.

Det var noe spede forsøk på å stikke, men det var aldri tvil om at løpet skulle avgjøres på de siste 500 meterne.

Marcus Hellner prøvde å rykke i samme bakken som på torsdagens sprint, men i dag var Northug på hugget, og hadde ingen planer om å la svensken stikke.

Se Northug ta gullet:

Inn på stadion viste Northug kjempekreftene, og smalt til. På oppløpet var han aldri truet, og kunne leke seg inn til sitt første VM-gull i Holmenkollen.

Maxim Vylegzhanin fikk sølvet, mens Ilja Chernousovs tredjeplass sørget for to russiske medaljer.

Imponerende laginnsats
Med Martin Johnsrud Sundby på en sterk femteplass, Sjur Røthe som nummer 14, og Tord Asle Gjerdalen som nummer 17, viste Norge sterk laginnsats. Sprinteren Eirik Brandsdal var den eneste av de norske som ikke hang med i toppen. Han ble til slutt nummer 65.

Sjur Røthes sterke innsats sørger for at landslagsledelsen får en vanskelig avgjørelse med tanke på stafetten. Røthe er nå favoritt til å gå tredje etappe på det norske laget, men skiskytter Emil Hegle Svendsen er fortsatt et sterkt alternativ.

Saken oppdateres