iphone 4 (Foto: Privat)
iphone 4 (Foto: Privat)

Kjøpte falsk iPhone 4 med Nokia-batteri for 4400 kr

Nå er selgeren umulig å få tak i.

– Jeg har blitt lurt/svindlet av en selger på FINN.no. Så dum som jeg var brukte jeg ikke FINN betalingsgaranti da jeg kjøpte iPhone 4 for 4400 kroner, skriver Havy i en mail.

Med en gang hun mottok telefonen innså hun at det ikke var en original iPhone.

– Det finnes ikke noe sted å sette inn sim-kortet en gang, sier Havy til TV 2 hjelper deg.

Hun ringte selgeren, en ung mann ved navn Ole Halvor, og lurte på om hun kunne telefonen i retur. Han svarte at han ikke visste det var en kopi, og ba henne sende telefonen tilbake slik at han kunne overføre pengene tilbake. Selgerens telefon har vært avslått siden 12. februar.

iphone-4 (Foto: Privat)
iphone-4 (Foto: Privat)

iPhone med gammelt Nokia-batteri

Havy bor i Trondheim, så vi ba Telebutikken på Solsiden i Trondheim ta en titt på Havys «iPhone 4».

– Denne telefonen er falsk, det er en dårlig laget replika av en iPhone 4, sier Emil Myhre, NK på Telebutikken.

iphone4 (Foto: Privat)
iphone4 (Foto: Privat)

– Man kan se at den er falsk blant annet fordi den ikke tar mikro-simkort. Den har faktisk to sim-kort, og det er vanlig i Asia. På siden av telefonen skal det være en mikro-sim, her er det bare skjært ut et omriss. I tilegg har den et gammelt Nokia-batteri, og to IMEI-numre, sier Myhre.

Listen over «feil» er lang. Skjermen er mye mindre enn på originalen, den har plastramme, og ikke metall.

Les også: iPhone 4 eksploderte i bilen - tåler ikke minusgrader

– Hun har blitt lurt

– Jeg slo den ikke på, men jeg regner med at programvaren er en helt annen enn det skal være. I tilegg har den nok trykkskjerm, og ikke berøringsskjerm. Det verste var at det lå en bruksanvisning fra iPhone 4 i esken, og bruksanvisningen var nok original. Hun har rett og slett blitt lurt, sier Myhre.

Han var i Asia etter jul, der så han mange falske telefoner som lignet Havy sin.

– Du ser at det er en kopi, men en vanlig person kan se feil. Det å kalle denne telefonen iPhone 4 er feil, sier Myhre.

Les også: Ødelagte iPhones blir ikke åpnet på verkstedet

Selger falske varer med overlegg

Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i FINN.no, forteller at de har fjernet 4500 annonser på grunn av mistanke om salg av piratkopier.

– Og det var antakeligvis en del annonser som vi ikke klarte å fange opp, så det er riktig å si at det er en del som forsøker å annonsere falske varer. Problemet er økende, noe tall fra tollvesenet også indikerer, sier Vinden.

Han forteller at noen åpenbart gjør det med overlegg, mens andre selv har blitt lurt på for eksempel eBay, og kanskje ikke vet hva de selger videre.

Se også: iPhonemysteriet Apple ikke vil uttale seg om

Mener hun bør anmelde

– Dersom vedkommende med overlegg har solgt en piratkopi eller en ubrukelig iPhone, vil det derimot være mer nærliggende å si at det er snakk om bedrageri. Politiet har imidlertid en tendens til å henlegge slike saker som en såkalt sivilrettslig sak (kjøpsrettslig reklamasjon), så fremt selger har sendt noe som kan minne om en telefon til kjøper, sier Vinden.

Han oppfordrer Havy til å anmelde saken, og anbefaler andre å bruke FINNs betalingsgaranti, slik at de kan undersøke varen før kjøpesummen overføres til selger.

havy (Foto: Privat)
havy (Foto: Privat)

Forbrukerrådet kan megle

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonrådgiver i Forbrukerrådet, sier at Forbrukerrådet kan megle i saken, og saken kan behandles i Forbrukertvistutvalget.

– Hun har navnet og adressen hans, så hun kan sende et krav. Hvis du skal handle med privatpersoner, møt dem face to face eller bruk FINNs betalingsgaranti, sier Skaug Halsos.

Skulle vært en gave

Havy håper saken løser seg.

– Hadde dette vært snakk om 1000 kroner kunne jeg kanskje klart å glemme det, men det er tross alt 4400 kroner, og det var ment som en gave, sier Havy.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter