MORGENFRISK: Idrettslege Thor Øistein Endsjø anbefaler ikke å trene hardt de første timene om morgenen, eller å trene for tett opp mot leggetid. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)
MORGENFRISK: Idrettslege Thor Øistein Endsjø anbefaler ikke å trene hardt de første timene om morgenen, eller å trene for tett opp mot leggetid. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)

Disse tidene på døgnet bør du ikke trene

– Å trene kort tid etter at du har stått opp, eller rett før leggetid, er ikke optimalt.

Se TV 2 Sporty i kveld kl. 19.00.

Dette sier idrettslege Thor-Øistein Endsjø. Mange føler at det er tungt å trene om morgenen. Dette gjelder også toppidrettsutøvere.

LES OGSÅ: Gjørmetrening for morgenfugler

– Morgentrening bør ikke være hovedtyngden av treningsarbeidet, verken når det gjelder varighet eller intensitet. Undersøkelser har vist at det tar tre-fire timer etter oppvåkning før kroppen fungerer optimalt, forteller idrettslege Thor-Øistein Endsjø til TV 2 Sporty.

Endsjø har jobbet som landslagslege både for skøyter, friidrett, skiskyting, padling, samt fulgt opp langrennsløpere på toppnivå. Han understreker at det er individuelle forskjeller for når på døgnet det er ideelt for deg å trene. Uansett tidspunkt er det viktig å passe på å time trening og spising riktig.

LES OGSÅ: Slik beholder du løpemotivasjonen

Tungt om morgenen
– Hvis man spiser og drikker litt - om så bare knekkebrød og en kaffe - for så å vente 30-60 minutter, blir det lettere. Mange velger morgentrening som en måte å komme igang på, mener Endsjø.

– Men for all del, hvordan og når på døgnet man foretrekker å trene, kan være svært individuelt.

Om valget står mellom å trene tidlig, eller ikke trene i det hele tatt, er ikke idrettslegen i tvil:

– Jeg mener at mosjonister, som bare sykler til jobben eller har ambisjoner om å sykle, svømme og gå på ski i mindre skala, kan gjøre dette når som helst. Enhver form for trening når som helst på døgnet er bedre enn ingen trening, sier Endsjø.

LES OGSÅ: Belastningsskader: Hastverk er lastverk

Sprekere på ettermiddagen
Undersøkelser viser at kroppens reaksjonstid og evne til å ta opp oksygen er på sitt beste mellom klokken 16.00 og 19.00 på ettermiddagen, og indikerer dermed at du får mest ut av treningen da.

I tillegg har forskere funnet ut at kroppstemperaturen i snitt er en hel grad varmere om ettermiddagen enn om morgenen, hvilket gjør muskulaturen smidigere, skriver CNN. Dette reduserer risikoen for skader.

CNN forteller om mosjonister som kan løfte 10 kg mer om han trener på ettermiddagen, noe som understøttes av studier ved Department of Kinesiology i USA.

Ikke bortkastet
Morgentrening sies å forbedre forbrenningen i kroppen utover dagen. Mange synes også det er enklere å få tid til å trene dersom de gjør det før arbeidsdagen begynner.

– Vi mennesker er høyst sannsynlig ganske forskjellige med tanke på når vi liker å trene. Hvis man er en type som sliter med å komme seg opp på morgen, vil man antakelig få mye mindre ut av en treningsøkt på morgen enn på ettermiddagen, forklarer ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Nutricom til Klikk.

Derimot er det ikke lurt å trene for tett opptil leggetid.
– Dersom du driver fysisk aktivitiet mindre enn to-tre timer før du skal sove gjør det at du sover dårligere. Du legger en våken kropp som har høyere kroppstemperatur og puls, advarer idrettslege Thor-Øistein Endsjø.

Forskjellig effekt
Å trene i takt med din egen kropps døgnrytme kan altså være løsningen for å få mest mulig ut av treningen.

– For noen mennesker kan det være bra å trene på morgenen, fordi det gir mental velvære som gjør at de klarer å yte maksimalt på en morgenøkt, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchseius.

– Selv merker jeg helt klart at jeg presterer bedre når jeg trener på ettermiddagen enn på morgenen.

Bruk biorytmen bevisst
Ernæringsfysiologen mener det kan være en fordel å trene om morgenen hvis du vil forbrenne fett, og heller trene på ettermiddagen hvis du vil bygge muskler eller forbedre kondisjonen med intervalltrening.

– Hvis man trener om morgen, gjerne på tom mage, vil man kunne forbrenne mer fett. Grunnen til dette er at karbohydratlagrene i leveren nesten er tomme samtidig som blodsukkeret og insulinnivået er lavt om morgenen. Dette gjør at kroppen er bedre istand til å forbrenne fett.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok