helsedirektørlarsen
helsedirektørlarsen

Frykter amerikanske helsetilstander

Arbeidsplassen må trå til, mener helsedirektør.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen frykter amerikanske helsetilstander om ikke nordmenn blir mer aktive. Et av forslagene hans er at arbeidsplassene må la de ansatte få trene.

– Hvis fysisk aktivitet blir lett tilgjengelig på arbeidsplassen vil det stimulere flere til fysisk aktivitet, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet.

Forskning viser at man kan bli avhengig av usunn mat. (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Forskning viser at man kan bli avhengig av usunn mat. (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Sittestillende arbeid
I Bergen møter vi bussjåfør Anne Karin Larsen. Hun er bekymret for sjåførenes hverdag. Dagene består mye av sittestillende arbeid.

– Jeg er bekymret siden vi sitter i ro hele dagen og ikke beveger oss nok. Det er ikke alle som er like flinke til å være i aktivitet i vårt yrke, forteller hun.

Bussjåføren er overbevist om at vi hvis de fikk tilrettelagt trening i arbeidstiden vil dette få flere kolleger opp av stolen.

Når vi spør arbeidsgiveren om trening i arbeidstiden svarer de følgende:

– Med den rammen og den økonomiske virkeligheten bussbransjen har i dag ser jeg at det kan være vanskelig. Da må det tilrettelegges på en annen måte, forteller HR-direktør i Tide, Janicke Stolpe.

Stolpe kan fortelle at de har ulike grupper som går turer sammen i pausene og utenom arbeidstiden, men ingen permanent ordning hvor de ansatte kan trene i arbeidstiden.

– Vi kan bidra med å tilrettelegge og få folk til å finne de formene som passer dem, men de må ta et tak selv også, sier Stolpe.

Under samme tak
I en bedrift i Oslo har Liv Marit Henriksen treningssenter og arbeidsplass under ett og samme tak. Når som helst i løpet av dagen kan hun og de 1500 ansatte i Storebrand trene mens de er på jobb.

– Det er flere av mine kolleger som ikke trente før, og som nå trener, forteller Henriksen.

Eget buldre- og styrkerom, spinningsal og gymsal er bare noe av det forsikringsfolkene kan velge mellom. På spinningrommet sitter Morten Büring-Dehli.

– Hvis man skal jobbe overtid kan man trene en times tid og gå tilbake på jobb. Det gir ekstra motivasjon og styrke, sier Büring-Dehli.

LES OGSÅ: Professor: – Overvektige må komme seg ut i sola

Styrker samholdet
Treningssenteret har vært åpent i ett år. Målet for bedriften er å tilrettelegge for trening før, under og etter arbeid.

– Vi tror dette bedrer helsen til de ansatte. Samtidig ser vi at det styrker samholdet i bedriften, forteller Eva G. Knutsen, styremedlem i Storebrand Sport

– Politikerne må trå til
Bjørn Inge Larsen mener at politikerne ikke har jobbet hardt nok for å få nordmenn i bedre form.

– Det kan hende vi må bruke lovvirkemidlene for å legge til rette slik at det er lett for folk å være aktive, sier helsedirektøren.

– Det må være et mål å ikke få amerikanske helsetilstander i Norge, sier han.

Trener mer
Flere ansatte som TV 2 Sporty snakker med i Storebrand har aldri trent på treningssenter før. Blant dem er Tove Steen Karlsen.

– Jeg trener mer nå. Det er hundre prosent økning, sier Karlsen.

Kollega Henriksen forteller om det samme.

– Hvis jeg ikke hadde dette tilbudet vet jeg ikke om det hadde blitt så mye trening.

Ville du trent hvis arbeidsplassen la til rette for dette? Diskuter i feltet under.

LES OGSÅ: Må vente i årevis på slankeoperasjon