BØTLAGT: Vestre Viken HF er ilagt et forelegg på 500.000 kroner etter å ha mottatt for mye i driftstilskudd. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
BØTLAGT: Vestre Viken HF er ilagt et forelegg på 500.000 kroner etter å ha mottatt for mye i driftstilskudd. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Lønnsfest blant ledere mens helseforetak må kutte

Vestre Viken gikk med 150 millioner kroner i underskudd og må kutte utgifter – samtidig fikk lederne store lønnshopp.

De ansatte på Drammen sykehus fortviler, for helseforetaket Vestre Viken som sykehuset er en del av, gjør det mye verre enn ventet.

– Nei, stemningen er ikke akkurat på topp, sier foretakstillitsvalgt og overlege Tom Henri Hansen i Legeforeningen.

Ingen kontroll

– Vi har nettopp fått vite at det blir innsparinger selv om det ikke er mer enn et år siden at vi hørte det så bra ut, sier Hansen til TV 2.

Men foretaket hadde ikke kontroll på økonomien. For i desember i fjor fant plutselig Vestre Viken ut at de hadde brukt 150 millioner kroner mer enn ventet.

– Jeg mener det burde vært mulig å se hvilken vei det gikk litt tidligere, mener Hansen.

– Lønnsfest for lederne

De tillitsvalgte i foretaket anklager nå høye lederlønninger for å være en årsak til underskuddet.

FORTVILER: Tillitsvalgte Harald Baardseth og Tom Henri Hansen mener høye lederlønninger er årsak til underskuddet. 
 (Foto: TV 2)
FORTVILER: Tillitsvalgte Harald Baardseth og Tom Henri Hansen mener høye lederlønninger er årsak til underskuddet. (Foto: TV 2)

– Vi har sett at mange ledere har hatt en lønnsvekst på 25 prosent i fjor. Noen har fått et lønnshopp på 200.000 og kanskje noe mer, sier Harald Baardseth som er foretakstillitsvalgt og representerer Fellesorganisasjonen.

– Det vi har hatt er en lønnsfest ute av kontroll, sier Baardseth.

Og flere ansatte var sjokkert over lønnstilbudet fra ledelsen som var hundre tusen over hva de selv forventet.

– Ja, flere av medlemmene i flere forbund var svært overrasket da de fikk lønnstilbud som ligger hundre tusen over det de hadde tenkt å kreve, sier Baardseth.

– Dette gir veldig dårlige signaler inn i organisasjonen når vi må kutte så mye som vi skal nå på mange plan, mener han.

Innrømmer lite oversikt

Direktøren i Vestre Viken innrømmer at man ikke har hatt kontroll på økonomien i foretaket.

– Det betyr at man ikke har hatt god oversikt over resultatet. Det er utgifter man ikke har ført inn i regnskapet og man har overvurdert inntektene, sier Nils Fredrik Wisløff som er administrerende direktør i Vestre Viken.

HADDE IKKE KONTROLL: Direktøren i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff, innrømmer at man ikke har hatt kontroll på økonomien i foretaket.  (Foto: TV 2)
HADDE IKKE KONTROLL: Direktøren i Vestre Viken, Nils Fredrik Wisløff, innrømmer at man ikke har hatt kontroll på økonomien i foretaket. (Foto: TV 2)

Fryser lønningene

Han vil ikke gå inn på størrelsen på lederlønningene, men innrømmer at de har vært for høye.

– Det er ingen tvil om at vi har hatt en lønnsutvikling for ledere som har vært høyere enn oppgjøret. Derfor da jeg tiltrådte i høst bestemte jeg å fryse direktørlønningene og nå i 2011 har vi bestemt at vi skal fryse alle lederlønninger i Vestre Viken, sier adm. direktør Wisløff i Vestre Viken.

Fryste lederlønninger hjelper ikke mot nedskjæringene som kommer sier de tillitsvalgte.

– De kommer på mange plan og det er ikke tvil om at de vil ramme pasientene, sier foretakstillitsvalgt Harald Baardseth til TV 2.