GEOCACHING: I år er det ti år siden Norges første geocach ble lagt ut i Bergen. Aktiviteten går rett og slett ut på å finne en utlagt skatt (boks eller mindre gjenstand) i terrenget ved hjelp av GPS-koordinater. (Foto: Jim Craven/Ap)
GEOCACHING: I år er det ti år siden Norges første geocach ble lagt ut i Bergen. Aktiviteten går rett og slett ut på å finne en utlagt skatt (boks eller mindre gjenstand) i terrenget ved hjelp av GPS-koordinater. (Foto: Jim Craven/Ap)

Ti år med skattejakt

I år er det ti år siden Norges første geocache ble lagt ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har fortsatt ikke hørt om den populære familieaktiviteten som får deg opp av sofaen og ut på tur. Men faktum er at landets første geocach ble utplassert på Bønes i juni 2001, et knapt år etter at aktiviteten ble lansert i USA.

Skjulte beholdere
Geocaching er en slags turorientering som i hovedsak går ut på at du skal finne skjulte vanntette beholdere utendørs. Disse kalles geocacher, eller bare cache eller boks.

Halvparten av cachene er så små at de knapt har plass til annet enn et loggark og kanskje en blyant. Utøverne kalles geocachere.

LES OGSÅ: Norges ivrigste skattejeger

Last ned koordinatene
Du legger forventningsfullt i vei på cachetur. Det rasler i løv, surkler i mose og knekker i greiner. Snart er du bare et steinkast fra skatten. For å finne den bruker du GPS.

Global Positioning System (GPS) består av 24 satellitter i 19.000 kilometers høyde som går rundt jorden to ganger i døgnet. Men skattene er gjemt trygt nede på jorden.
GPS-koordinatene henter du på en internettside for geocaching, der du først må registrere seg for å få tilgang. Størrelse, vanskelighetsgrad og tilgjengelighet på en skala fra 1 til 5 står også nøye beskrevet.

Geocach, skattejakt ved hjelp av GPS. (Foto: Privat/)

En takk til Clinton
Alle geocachene er merket med symboler. Sykkel eller bil betyr at du trenger disse transportmidlene for å ta deg frem. Dødninghodesymbolet taler for seg selv, og kan bety at skatten befinner seg ved en foss eller stup. Slangetegn betyr «fare, hoggorm!».

Aktiviteten så dagens lys i 2000, da Bill Clinton åpnet de amerikanske militærsatellittene for kommersielt bruk. Presisjonen ble så god at man kunne GPS-finne et bestemt sted med få meters nøyaktighet. Allerede dagen etter vedtaket la en amerikaner ut en cache - og sporten var skapt.