Petter Northug og Bjørn Dæhlie (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Petter Northug og Bjørn Dæhlie (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

– Northug kan bli større enn Bjørn Dæhlie

Petter Northug jr. kan bli Norges største langrennshelt gjennom tidene. Sjekk ekspertenes forklaring her!

Northug må dominere under VM i Kollen i år, VM i Val Di Fiemme om to og i fire-fem år etter det før han kan passere Bjørn Dæhlie!

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Torsdag startet ski-VM for alvor i Holmenkollen, og på herresiden i langrenn er Petter Northug jr. Norges desidert største gullkandidat.

På åpningsdistansen sprint tok Northug en sølvmedalje, kun slått av svenske Markus Hellner.

Men for Northug er veien lang opp til Bjørn Dæhlies fantastiske medaljefangst.

Tidenes mestvinnende vinterolympier fikk med seg åtte OL-gull - seks av dem individuelle - og ni VM-gull totalt i løpet av sin utrolige skikarriere. Han vant også 46 enkeltseire i verdenscupen.

Kan imidlertid Petter Northug overta tronen som Norges ubestridte langrennskonge?

Det tror langrennsekspertene TV 2 Sporten har vært i kontakt med.

Vi har spurt dem følgende spørsmål:

1) - Kan Northug jr. bli større enn Bjørn Dæhlie?

2) - Hva er den største forskjellen på Northug og Dæhlie som utøvere?

3) - Hadde en Bjørn Dæhlie i toppform slått Petter Northug på VM-femmila i Holmenkollen?

OL-KONGEN: Bjørn Dæhlie er tidenes vinterolympier. Her med sine fire medaljer fra Nagano. (Foto: Calvo, Denny/NTB scanpix)
OL-KONGEN: Bjørn Dæhlie er tidenes vinterolympier. Her med sine fire medaljer fra Nagano. (Foto: Calvo, Denny/NTB scanpix)

Her er svarene:

Torgeir Bjørn, tidligere norsk juniorverdensmester og personlig trener for skiskytterstjernen Ole Einar Bjørndalen:

1) - Ja, jeg mener at Petter har forutsetningene for det. Han begynte å vinne tidlig, allerede som 1. års junior. Dæhlie var inne i sin tredje sesong som senior før han tok sin første triumf. Men Petter har bare vært bra i tre sesonger. Dæhlie var i verdenstoppen fra 1990 til 1999. Northug må dominere under VM i Kollen i år, VM i Val Di Fiemme om to og i fire-fem år etter det før han kan passere Bjørn Dæhlie, poengterer Torgeir Bjørn.

2) - Begge er født til rett tid i forhold til de øvelsene de konkurrerer i. For Bjørn passet intervallstart bedre, og såkalte kapasitetløyper. Petter er født i rett tid i den forstand at han konkurrerer i mange fellesstarter. Det gjør at Petter får brukt sin spisskompetanse. Ved alle tre gullene i Liberec fikk han vise sine spurtegenskaper, som er langt bedre i forhold til konkurrentene.

3) - Alle rennene med intervallstart hadde Dæhlie vunnet. Alle løp med fellesstart ville Northug ha vunnet. Men femmilla i Kollen er jeg mer usikker på, fordi det er en mer kupert fellesstart. Det er mer en kapasitetløype, og det kunne fort blitt dødt løp mellom Bjørn Dæhlie og Petter Northug.

Svein Tore Samdal (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Svein Tore Samdal (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Svein Tore Samdal, Marit Bjørgens tidligere personlige trener og nå ski-ekspert i TV 2 Sporten:

1) - Målet vi etter antall medaljer, så kan Northug bli det. Han har flere kort å spille på. Petter har kommet i gang med medaljehøstingen i en tidligere del av karrieren. Og så tror jeg at Petter vil holde på lenger enn Bjørn, som tidlig hadde mål om å bli god i buisness. Petter er enda mer skifreak enn Bjørn Dæhlie, for å si det sånn. Jeg tror han kommer til å fortsette i lang tid fremover.

2) - De er jo utøvere for sin tid, og i hver sin sport, for å sette det litt på spissen. Moderne langrenn er som skapt for Northug. I dag hadde ikke Dæhlie hatt sjansen til å henge med i spurten. Bjørn fikk sin storhetstid takket være verdens beste kapasitet.

3) - Akkurat når det gjelder femmila i Kollen så tror jeg faktisk at Dæhlie kunn ha slått Northug. Det er mange stigninger og med sin kapasitet så hadde Dæhlie slått de fleste i stigningene. Men i de aller fleste fellesstartene så hadde Petter Northug vunnet.

Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Fredrik Aukland, Dario Colognas tidligere trener og nå ski-ekspert i TV 2 Sporten:

1) - Ja, det tror jeg. Fordi Petter er så god i så mange disipliner. Men for å slå Dæhlie med tanke på mesterskapsmedaljer sammenlagt, må han holde på noen år til.

2) - De er helt forskjellige utøvere. Bjørn gikk på kapasitet og teknikk, mens Petter går på rykk og taktikk i tillegg til kapasitet og teknikk. Det som først og fremst skiller de to er at Petter kan gå med en ekstrem høy hastighet.

3) - Det er vanskelig å si. Det gikk fort på femmilla på 1990-tallet, og det går raskt i dag. Men på fellesstart så ville Petter normalt ha vunnet. Men hvem som ville ha vunnet av dem på femmila i Kollen, er umulig å si. Det blir ren spekulering.