VANSKELIG DIAGNOSE: De islandske forskernes funn gir nytt håp om effektiv medisin mot Alzheimers. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox)
VANSKELIG DIAGNOSE: De islandske forskernes funn gir nytt håp om effektiv medisin mot Alzheimers. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox)

Én av to alzheimerpasienter får feil diagnose

– Deprimerende dårlig evne til å gi et spesifikt navn til en gitt tilstand, mener lege Lon White.

En ny studie fra USA viser at Alzheimers er svært vanskelig å diagnostisere, melder fagbladet forskning.no.

– Deprimerende dårlig

I studien ble hjernen til 435 avdøde eldre pasienter ble undersøkt. Rundt halvparten av pasientene hadde en eller annen form for demens da de levde, og den vanligste diagnosen var Alzheimers.

Men av de 211 med en slik diagnose, viste det seg at halvparten ikke hadde tilstrekkelige fysiske skader på hjernen til å understøtte diagnosen.

– Vår evne til å gi et spesifikt navn til en gitt tilstand er deprimerende dårlig når det gjelder vanlige sykdommer hos eldre, sier lege og forfatter av studien, Lon White.

Les også: Carl I. Hagen frykter Alzheimer

Nyttig diagnose

– Diagnose hos de aller eldste er vanskelig, og det er ikke alltid samsvar mellom den diagnosen vi gir og hjernens tilstand. Sånn artikkel som dette hjelper i å vise det tydelig, mener Nils Erik Gilhus, leder ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Bergen til forskning.no.

Gilhus understreker at fordelene ved en diagnose likevel er større enn ulempene.

– For mange betyr diagnosen at man får satt navn på noe man bekymrer seg for, så ofte er det mer lettelse enn belastning, sier Gilhus, og legger til at pasienten vil få vite om noe er galt ved en slik utredning.

Les: Røyking øker risikoen for å få Alzheimer