To og et halvt år gamle Cash Hyde fra Montana i USA har kjempet en innbitt kamp mot kreft i hjernen – og vunnet. Mye takket være medisinsk marihuana som han fikk utskrevet på resept av legen.

– En stor fordel for ham

Medisinsk marihuana er kontroversielt, men lovlig i enkelte stater i USA. Bare i Montana alene er det 28.000 pasienter som får marihuana på resept, 51 av dem er mindreårige. Den yngste av dem er altså lille Cash.

– Jeg tror det er mange grunner til at Cash er i live i dag. En av dem er bønn, det andre er at han er et vandrende mirakel og det tredje er at han får medisinsk cannabis, som har vært en stor fordel for ham i denne kampen, sier faren, Michael Hyde til CBS.

Ingenting hjalp

Før han ble akseptert som en kandidat for medisinsk marihuana, gikk Cash på ulike smertestillende medisiner. Ingen av dem gjorde gutten bedre, ifølge faren.

– Jeg så hvordan Cashy ikke klarte å spise på 40 dager. All næring ble gitt intravenøst. Etter hvert kunne han ikke løfte hodet fra puten. I løpet av denne prosessen forsto jeg at det finnes mange mennesker som ikke har livskvalitet på grunn av medisinene de får, sier Hyde.

Ifølge ham har overgangen til marihuana ført til at sønnens indre organer kan gjenoppbygges etter den harde cellegiftkuren. Han har også fått bedre appetitt og sover bedre.

Påvirker veksten av hjernen

Likevel advarer antirusorganisasjoner mot bruken av marihuana som medisin for mindreårige.

– THC-stoffet i cannabis vil ødelegge konsentrasjonen, læreevnen, korttidsminnet og problemløsning, som alle er ting et barn trenger når de er på skolen. Alt de lærer på skolen blir glemt fordi de er ruset, sier Brandee Tyree i Missoula Underage Substance Abuse Prevention (MUSAP).

Frykter videresalg til venner

Organisasjonen frykter også at unge marihuanamedisinerte vil misbruke tillatelsen sin til å selge stoffet til venner. Men det er direktør i Medical Growers Association, Tayln Lang, uenig i.

– Det er en av de store misforståelsene med dette. At tonnevis av barn som går på ungdomsskole eller videregående vil heller gi medisinen til vennene sine. Det er rett og slett ikke sant, sier Lang.

Strenge regler

For at mindreårige skal bli godkjent for bruk av marihuana som medisin, må de oppfylle strenge krav. Bare med foreldrenes og legens godkjennelse kan barna få utstedt et kort som viser at de fritt kan kjøpe stoffet på apoteket. Foreldrene må også overvåke bruken til enhver tid.

Michael Hyde hadde ingen problemer med å godkjenne sønnens marihuanabruk.

– Hvis du eller noen du kjenner har kjempet mot kreft, vet du hvor vanskelig det er å se dem takle både sykdommen og cellegiften. Men når du ser at du kan gi dem noe som faktisk hjelper, så føler du at du kan gjøre en forskjell, avslutter Hyde.