ShirleyLab4 (Foto: AP)
ShirleyLab4 (Foto: AP)

Hunden Shirley kan lukte diabetes

Shirley gir beskjed når diabetesrammede Rebecca Farrars (7) blodsukkernivå er for høyt eller lavt.

Syv år gamle Rebecca Farrar fra England gjør seg klar til å gå på skolen. Men før hun kan spise frokostblandingen sin, slikker hunden Shirley hånden hennes.

Rebecca har type 1 diabetes, en sykdom som skyldes mangel på insulin som er nødvendig for å regulere blodsukkeret. Mennesker som har denne sykdommen må få insulintilførsel gjennom sprøyter. Ifølge Diabetesforbundet har rundt 25.000 nordmenn type 1 diabetes.

I løpet av de to siste årene har Rebecca vært innlagt på sykehus åtte ganger på grunn av hennes dårlige kunnskap om sine egne blodsukkernivåer. Men etter at hun fikk Shirley endret ting seg. Den tre år gamle labradoren er nemlig en medisinsk detektorhund som kan oppdage endringer i Rebeccas blodsukkernivåer, skriver nyhetsbyrået AP.

Hvis Rebeccas blodsukkernivåer faller, vil Shirley slikke hånden hennes og fortelle henne at hun må få i seg sukker. Hvis de øker, gir Shirley en advarsel om at hun må ta insulin. Hunden kan til og med hente Rebeccas medisinveske.

Med på skolen

Fordi Rebeccas tilstand kan endre seg i løpet av dagen må Shirley være med henne overalt – til og med på skolen. De andre barna har blitt vant til at det er en hund i klasserommet.

Så mens Rebecca er opptatt med å lære seg matte, står Shirley trofast ved hennes side og passer på.

Labrador (Foto: AP)
Labrador (Foto: AP)
Men Shirley er langt mer enn et nyttedyr.

– Hun er akkurat som et familiekjæledyr. Rebecca sier at hun er hennes beste venn. Hvor enn Rebecca går er Shirley med og når sover om natten ligger Shirley ved siden av Rebecca, ved siden av sengen hennes, slik at hun kan varsle gjennom natten, forteller Claire Farrar, Rebeccas mor.

18 måneders opplæring

Shirley startet livet som blindehund, men klarte ikke helt kravene på grunn av sin nysgjerrige natur. Derimot gjorde energien hennes, den fantastiske luktesansen og det at hun elsker barn henne til en førsteklasses medisinsk detektorhund.

Shirley ble plassert hos Rebecca gjennom den veldedige organisasjonen Medical Detection Dogs. Det er en relativt ny organisasjon, som ble startet etter et vellykket forsøk i 2004 der seks hunder ble trent opp til å oppdage blærekreft i urinprøver fra mennesker.

Detektorhunder kan spille en verdifull rolle når det gjelder å kontrollere situasjonen for mennesker med diabetes. Til nå er 14 kvalifiserte detektorhunder opplært av organisasjonen, men nye hunder trenes stadig opp.

Opplæringen varer i om lag 18 måneder, avhengig av hunden. Å lære seg luktene tar mellom tre til seks måneder, mens sosialiseringen kan ta opptil 16 måneder.

Jimmy (Foto: AP)
Jimmy (Foto: AP)
En av rekruttene er den svarte labradoren Jimmy. Sarah Miles fra Chichester har kommet til Medical Detection Dogs kontorer for å møte Jimmy for første gang og for å ta ham med hjem. Han skal bli en livslang følgesvenn.

– Enormt potensial

– Vi kan lære opp hunder i å oppdage en rekke ulike sykdommer. Faktisk er potensialet enormt, og vi har bare så vidt startet, forteller Claire Guest, direktør for Medical Detection Dogs.

Hun forteller at de hittil har trent opp hunder til å oppdage kreft, men at de nå først og fremst trener opp diabeteshunder.

De har også trent opp en hund til hjelp for en person med Addisons sykdom, også kalt binyrebarksvikt, som er en sykdom som skyldes mangel på hormonene som normalt produseres i binyrebarken. Hunden kan da gi beskjed når hydrokortison- eller adrenalinnivået blir farlig lavt.

– De fleste hundene våre gir beskjed ved å slikke, snuse eller skubbe. Vi velger en varsling som kommer ganske naturlig for hunden, men vi vil også ha noe som klienten eller eieren kan se og legge merke til og som er en kraftig og ekte varsling. Men de fleste hundene – fordi det er en luktforandring – begynner med å snuse på hånden og deretter slikke den, og deretter slikke mer iherdig. Til slutt, dersom de ikke får noe oppmerksomhet, vil de skrape med poten eller hoppe opp, forteller Guest.