Mårten Palme (Foto: TV 2)
Mårten Palme (Foto: TV 2)

Olof Palmes sønn: – Jeg vet hvem som drepte min far

Mårten Palme var sammen med sin far bare minutter før han ble skutt og drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er overbevist om at det var Christer Pettersson som tok livet av faren.

28. februar er det 25 år siden Sveriges statsminister, Olof Palme, ble skutt og drept på Sveavegen i Stockholm. Han var da på vei hjem sammen med sin kone Lisbet, etter et kinobesøk.

Sønnen, Mårten Palme (49), er onsdag gjest i TV 2-programmet TRUDE/. Der forteller han om timene rundt drapet og årene etterpå.

trude og mårten palme (Foto: TV 2)

– Jeg har bare positive minner om min far. Han var en fantastisk person. Optimistisk, glad og energisk, sier Mårten Palme til programleder Trude Teige.

Dro på kino sammen

28. februar 1986 skulle Mårten Palme og hans kjæreste på kino. Samme ettermiddag får han en telefon fra faren, Olof Palme.

– Mine foreldre hadde egentlig planlagt å se filmen «Mitt liv som hund», men da han fikk høre at kjæresten min og jeg skulle se «Brødrene Mozart», som han faktisk hadde blitt tilbudt en rolle i, ombestemte han seg. Han sa han hadde lyst til å se hvordan filmen var blitt. Da jeg kom til kinoen sto han og min mor utenfor. Men uten sikkerhetsvakter.

Mårten Palme forteller videre at det ikke var så uvanlig at faren gikk ut uten sikkerhetsvakter.

– På fritiden gjorde han ofte ting uten dem.

DREPT: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i 1986. (Foto: Stella Pictures)

– Da jeg kom fram var han død

Etter filmen insisterte faren på at han ville spasere hjem. Mårten Palme syntes dette var en dårlig idé og ba foreldrene ta en taxi, men Olof Palme sa han hadde sittet altfor mye denne dagen, og ville strekke litt på beina.

De to parene tok farvel og Mårten Palme og kjæresten satte kurs mot hennes leilighet.

– Da vi kom fram ringte min mor. Hun sa at noe forferdelig hadde skjedd og at min far ble operert på sykehuset. Da vi kom dit var han allerede død.

Hadde sett drapsmannen

Mårten Palme forteller om sjokket, det nasjonale traumet i Sverige og savnet av faren. Men han forteller også at han samme natt, bare timer etter at faren var erklært død, kom på at han hadde sett en mann oppføre seg merkelig utenfor kinoen.

– Jeg gjorde noen iakttakelser utenfor kinoen den kvelden. Jeg så en mann som sto og tittet inn på et utstillingsvindu, men han stirret også på foreldrene mine. Da jeg kom på dette, dro jeg umiddelbart til politiet og avga forklaring.

Det skulle gå to og et halvt år før Mårten og Lisbet Palme fikk mulighet til å peke ut den småkriminelle Christer Pettersson under en vitnekonfrontasjon. Pettersson ble først dømt for drapet på Olof Palme, men anket og ble så frikjent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

christer petterson (Foto: Pressens Bild/Scanpix)

Skulle møte Christer Pettersson

Mårten Palme er ikke i tvil om hvem som drepte Sveriges daværende statsminister.

– Jeg tror Pettersson hadde et sterkt samfunnshat. Et personlig raseri, som ble utløst av at han tilfeldigvis fikk øye på min far denne kvelden. Andre vitneobservasjoner og flere bevisforhold, tyder på at han er drapsmannen. Jeg er overbevist om at han er skyldig.

Les også: 130 personer har tilstått Palme-drapet

Christer Pettersson ga senere uttrykk for at han ønsket å treffe Mårten Palme. Han sa han hadde noe å fortelle ham.

– Han hadde antydet overfor bekjente at han ville komme med en tilståelse overfor oss. Jeg vet ikke om det var noe hold i det.

Men møtet ble aldri noe av. I 2004 døde Pettersson.

– Jeg er ikke bitter over at vi aldri fikk snakket sammen. Jeg er uansett overbevist om hans skyld. Så for min del hadde det ikke betydd så mye.

Se hele intervjuet med Mårten Palme i onsdagens TRUDE/ kl. 22.40.