Jenny-Skavlan
Jenny-Skavlan

Slik får du aldri se Jenny Skavlan igjen

Kjendisene støtter «Oslo Fashion Week»-pelsboikott.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Oslo Fashion Week» er en av de første moteukene i verden som offisielt har tatt avstand fra pelsbruk. Dette gleder dyrerettighetskampanjen NOAH som har 125 norske kjendiser på sin liste over personer som tar avstand fra pelsbruk og pelsoppdrett.

Jenny Skavlan ble i 2008 avbildet med en pelshatt på under premieren av filmen «Fatso» og har fått mye kritikk for det. I dag tar hun avstand fra pelsbruk, og sier at hun aldri vil bruke det igjen.

Les også: Her river Mia Gundersen i stykker pelsen

Pels er harry

Skavlan er glad for at «Oslo Fashion Week» tar avstand fra pels.

– Jeg er imot pels selv, og ikke bruker ikke pels fra pelsoppdrett. Jeg synes det er helt fantastisk at de tar avstand. En ting er selve budskapet om at man ikke skal behandle dyr på den måten, det er andre er at jeg ikke synes det er så fint, sier Jenny og legger til:

– Valget om å gå med en blank minkpels er like harry som å kjøre rundt i en kritthvit pimpa Audi.

Jenny forteller at pelshatten hun brukte under premieren i 2008 nå er borte.

– Det var en hatt som jeg kjøpte på et loppemarked, og den er vel den eneste jeg har blitt avbildet i. Jeg tenkte ikke så mye over det akkurat da, men personlig har jeg aldri gått ut for å kjøpe meg pels, og jeg kommer aldri til å gjøre det heller, sier hun til «God kveld Norge».

Tidligere har kronprinsesse Mette Marit fått mye kritikk for sin pelsbruk, og blant annet blitt utpekt som Norges pelsversting av Unni Lindell og Anne B. Ragde.

Tøft standpunkt

Guri Schanke synes det er tøft av «Oslo Fashion Week» å ta et slikt standpunkt.

– Jeg har aldri eid en pels, så det har ikke vært noe problem. Det er klart at når man ser bilder av de dyrene så er det ikke så kult, men jeg er ikke den som har engasjert meg mest i den problematikken der. Det er ikke noe problem for meg å ikke ha gå med pels, for jeg har ikke huset fullt av det, sier hun.

Innviklet tema

Mens Synnøve Skarbø har vært åpen om sin pelsmotstand, er venninne og Costume-redaktør, Vanessa Rudjord mer vag i sine uttalelser.

– Jeg tenker at det er bra, og det er derfor jeg har på meg fuskepels i dag. Jeg har ikke tatt noe standpunkt selv, sier hun.

Rudjord Skarbø (Foto: Pål Bergstad , © ps)

Rudjord mener dette er et innviklet tema.

– Jeg har alltid visst at det er noe man ikke kan stå for egentlig, men samtidig er det ganske innviklet også. Hvis det blir ulovlig med pels i Norge så kommer all pelsproduksjon til å skje i utlandet, og der er standarden mye verre enn i Norge, sier Rudjord som tilføyer at hun aldri kunne kjøpt seg pels i dag.