For å få et slikt bilde må du bevege deg sammen med montivet, i tillegg til å velge en litt tregere lukketid enn kameraet vil velge.  (Foto: Eivind Røhne)
For å få et slikt bilde må du bevege deg sammen med montivet, i tillegg til å velge en litt tregere lukketid enn kameraet vil velge. (Foto: Eivind Røhne)
2.WeddingAlley (Foto: Eivind Røhne)
2.WeddingAlley (Foto: Eivind Røhne)

Hva er et godt bilde?

Tar du med for mye i søkeren, så forsvinner historien i bildet, mener fotograf. Her er tipsene.

I en verden full av inntrykk er det vanskelig å bestemme oss for hva vi skal ta bilde av.

– Feilen vi ofte gjør er at vi går for langt unna, sier fotograf Eivind Røhne.

LES OGSÅ: Vil du vinne et fotokurs?

Pass intimgrensen

«Gå tett på!» er et vanlig råd fra fotografer. Men hvor tett på kan man gå?

– Ganske tett, mener Røhne.

Vi kan gå så tett som vi føler er greit for oss. Hvor intimgrensen går, er det ifølge fotografen ikke noen fasit på.

– En zoomlinse kan være et godt hjelpemiddel.

Bildets historie

Man kan ha flaks med et snapshot. Men ifølge de erfarne fotografene bør man velge ut hva bilde skal kommunisere på forhånd.

– Har du for mye med i bildet, så er det for mye som kjemper om oppmerksomheten, sier fotograf Stian Schioldborg.

– Vær bevisst. Ha fokus, og stå ved det, råder Schioldborg.

For ifølge Schioldborg er det den lille delen som fenget deg, som er din historie. Det er det du skal få frem på bildet.

Please

Please.  (Foto:  Stian Schioldborg)
Please. (Foto: Stian Schioldborg)

Om dette bildet sier Stian Schioldborg:

På dette bildet fra Venezia ønsket jeg å få frem den ensomheten som så ofte finnes i byer, og som slo mot meg da jeg passerte den tiggende damen. Jeg plasserte henne nede til høyre i bildet – i det gylne snittet. Jeg har valgt et lavt kamerastandpunkt for å få med broen og bygningen, slik at vi forstår at hun er i en by. Altså ikke for tett på. Jeg ville ha linjene fra trappen horisontale, og litt luft i forgrunnen for å skape balanse. Sigarettstumpen er med som et lite forstyrrende element – en liten jævel.

Han tok to bilder, det første med andre mennesker på broen, og dette med damen alene.

– Jeg ønsket å understreke ensomheten og synes at dette kommuniserer ensomhet bedre. Det andre bildet synes han passet bedre til temaet likegyldighet, sier han.

Bildet er også bevisst overeksponert for å få tegning i hennes svarte klær og samtidig gjøre omgivelsene lysere og mer positive enn de egentlig er, og dermed øke kontrasten til henne.

Public Love

Public Love (Foto: Eivind Røhne)
Public Love (Foto: Eivind Røhne)

Om dette bildet sier Eivind Røhne:

Bildet er tatt på en strand i Laredo i Spania. Jeg fulgte etter paret mens jeg observerte de gjennom kameraets søker. Målet mitt var å få frem lidenskapen og kjærligheten som disse to viste offentlig. Derfor kunne jeg ikke gå for nære slik at miljøet rundt ble borte, og jeg måtte heller ikke være for langt unna så paret ble for små. Jeg måtte dessuten ha nok dybdeskarphet til at mennesker og miljøet rundt ble med, men allikevel lite nok til at paret sto litt ut fra resten av miljøet rundt.

Bildeformatet er kvadratisk. Eivind har plassert paret midt i bildet. Han har valgt en høyde på kameraet som gjorde at horisonten havnet litt over midten, omtrent på linjen for det gylne snitt i øverste tredjedelen av bildet. Den skrå linjen fra vannkanten dannet et bra sug innover i bildet.

– Plutselig så jeg at de nærmet seg hverandre for et kyss. De var så taktfaste og samkjørte at idet leppene deres skulle til å møtes, ja så løftet de begge sitt høyre ben. Og der var øyeblikket mitt! Klikk! Nei, bildet er ikke arrangert, forteller Røhne.

Send oss bilder!

Fra og med torsdag 17. februar til og med mandag 6. mars kan du sende oss dine beste bilder på e-post.

Vi skal dele ut både det beste bildet stemt fram av våre seere og de tre beste bildene, plukket ut av Schioldborg og Røhne.

Det beste bildet i hver kategori, vinner en komplett kurspakke (3 x kurs) med de to fotografene.

De to andre får boken «Fotoglede».

Send dine bilder til oss på e-post: fotokonkurranse@tv2.no

Les mer HER.