FILLERISTER MINISTEREN: Miljøkriger Kurt Oddekalv braste inn på debattmøte i Bergen onsdag kveld. Han kaller fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen en kriminell. (Foto: TV 2/ montasje)
FILLERISTER MINISTEREN: Miljøkriger Kurt Oddekalv braste inn på debattmøte i Bergen onsdag kveld. Han kaller fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen en kriminell. (Foto: TV 2/ montasje)

Fiskeriministeren filleristes etter lakserømming

Miljøkriger Kurt Oddekalv braste inn på et debattmøte med fiskeriministeren i Bergen.

Miljøkrigerne Kurt Oddekalv og Rasmus Hansson fillerister fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen etter lakserømningsskandalen på Hitra i Sør-Trøndelag.

175.000 laks rømte fra anlegget før helgen. Det er like mye som halvparten av den norske villaksstammen.

Kriminelle

Onsdag kveld braste leder for Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv inn på et debattmøte med fiskeriministeren i Bergen. Etter en lang dag med mye kritikk, steg temperaturen enda noen hakk.

– Det er en bra gruppe med tidligere kriminelle og politianmeldte som står her, sa Oddekalv om panelet under debatten «Vår fremtid ligger i havet...» under Manifestasjon 2011 i Bergen.

I panelet satt blant annet fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

– Dere har ikke gjort en jækla ting med disse elendige notene. Jeg har akkurat skrevet politianmeldelse, sa Oddekalv.

På skrytetur

Statsrådene Lisbeth Berg-Hansen og Eirik Solheim var på tur for å fortelle om bransjens egne tiltak for å berge villaksen, hvor bra det går med norsk sjømatproduksjon og at rømningstallene er redusert. I dag ble det klart hvor mye fisk som har rømt.

– Det er den verst tenkelige starten på året, sier Berg-Hansen til TV 2.

Vil ikke skjerpe kravene

Til tross for gigantrømmingen, vil fiskeriministeren ikke komme med nye krav til bransjen. Det opprører WWF som mener oppdrettsnæringen slipper lettere fra det enn bedrifter på land.

– Hadde noe tilsvarende skjedd hos en fabrikk på land hadde de fått knallharde bøter, kanskje krav om fengselsstraff og kanskje konkurs, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

– Jeg stiller strenge krav til utstyret og bruken av utstyret, men det er jo de som håndterer utstyret som avgjør om det blir suksess eller ikke, sier fiskeriministeren.

Det er ikke godt nok, mener WWF.

– Oppdrettsnæringen som heller fisk opp i noen nettposer og setter ut i havet, klarer liksom ikke å lage noen bedre teknologi eller passe på fisken sin godt nok. Det er ikke troverdig, sier Hansson.

– Svært alvorlig

også Fiskeridirektoratet ser svært alvorlig på at nesten 175.000 laks rømte fra et oppdrettsanlegg på Hitra i forrige uke. Oppdrettsanlegget får kritikk for å ha meldt fra om rømmingen for sent.

Lakserømningen fra SalMar Fishing AS ved Hitra i Sør-Trøndelag skjedde trolig sist torsdag, men Fiskeridirektoratet ble først orientert mandag morgen.

– Vi ser svært alvorlig på rømmingen fra oppdrettsanlegget på Hitra, og det er særlig alvorlig at det tok så lang tid fra hullet i noten oppsto til det ble meldt til Fiskeridirektoratet, sier regiondirektør Otto Gregussen ved region Trøndelag.

Det var totalt 176.000 laks i merden ved anlegget. Onsdagens opptelling av den gjenværende fisken viser at 174.829 laks har rømt, og bare 1171 laks er igjen i merden med hull.

Fisker rømt laks

Fiskeridirektoratet opplyser at fisken ikke har vært medisinert eller fått påvist sykdommer. Direktoratet oppfordrer sammen med fylkesmennene i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal til fiske etter den rømte laksen i Trondheimsleia. Oppfordringen gjelder ikke i fredningssonene i elvemunningene i området.

Den største rømningen tidligere i Trøndelag var på 50.000 fisk.

(TV 2/ NTB )