SPØRRETIME: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
SPØRRETIME: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Ultralyddiskusjon skapte oppstyr i Stortinget

Marte Wexelsen Goksøyr som har Downs syndrom, satte Stortingets vandrehall på hodet etter den muntlige spørretimen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen var en kronikk i VG der hun tar avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, og ikke i 18. uke som i dag. Hun kommer med sterke angrep på programformuleringen og spør retorisk: – Har jeg ikke rett til å leve.

Kom inn ved hjelp av KrF

Etter spørretimen kom hun i medienes søkelys. Statsminister Jens Stoltenberg måtte stille opp for å svare på velforberedte spørsmål fra Goksøyr.

Hun hadde selv bedt om å få komme til Stortinget, og KrF sørget for invitasjonen. Noen kalte oppstyret i Vandrehallen for uverdig, men ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– Rett og rimelig

– Utgangspunktet for besøket er et intervju NRK hadde med statsministeren i forbindelse med dokumentarprogrammet «Bare Marte» i 2007 og hennes kronikk i VG. Hun ønsket å vite om statsministeren står ved det han hadde sagt. Det er derfor rett og rimelig og helt legitimt at hun ville høre svarene. Det er å ta mennesker på alvor, sier Høybråten til NTB.

I samtalen med Goksøyr holdt Stoltenberg fast ved dette. I svaret i stortingssalen gjorde han det klart at regjeringen ikke vil endre abortloven for å gjøre abort på grunn av downsindikasjon lettere enn i dag. (©NTB)