SPØRRETIME: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
SPØRRETIME: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime. (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Ultralyddiskusjon skapte oppstyr i Stortinget

Marte Wexelsen Goksøyr som har Downs syndrom, satte Stortingets vandrehall på hodet etter den muntlige spørretimen onsdag.

Bakgrunnen var en kronikk i VG der hun tar avstand fra Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, og ikke i 18. uke som i dag. Hun kommer med sterke angrep på programformuleringen og spør retorisk: – Har jeg ikke rett til å leve.

Kom inn ved hjelp av KrF

Etter spørretimen kom hun i medienes søkelys. Statsminister Jens Stoltenberg måtte stille opp for å svare på velforberedte spørsmål fra Goksøyr.

Hun hadde selv bedt om å få komme til Stortinget, og KrF sørget for invitasjonen. Noen kalte oppstyret i Vandrehallen for uverdig, men ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– Rett og rimelig

– Utgangspunktet for besøket er et intervju NRK hadde med statsministeren i forbindelse med dokumentarprogrammet «Bare Marte» i 2007 og hennes kronikk i VG. Hun ønsket å vite om statsministeren står ved det han hadde sagt. Det er derfor rett og rimelig og helt legitimt at hun ville høre svarene. Det er å ta mennesker på alvor, sier Høybråten til NTB.

I samtalen med Goksøyr holdt Stoltenberg fast ved dette. I svaret i stortingssalen gjorde han det klart at regjeringen ikke vil endre abortloven for å gjøre abort på grunn av downsindikasjon lettere enn i dag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2