GAVE TIL ULLEVÅL: I dag overrakte tidligere maratonløper Grete Waitz (til høyre) en kreftscanner til sykehuset. Helseministeren var med på overrekkelsen.  (Foto: TV 2 )
GAVE TIL ULLEVÅL: I dag overrakte tidligere maratonløper Grete Waitz (til høyre) en kreftscanner til sykehuset. Helseministeren var med på overrekkelsen. (Foto: TV 2 )

Grete Waitz ga kreftscanner til Ullevål

Stiftelsen Aktiv mot kreft hjelper norske pasienter.

Denne maskinen kan bety liv eller død, og dette er bare den femte som finnes her i Norge. I dag overrakte tidligere maratonløper Grete Waitz og stiftelsen Aktiv mot kreft en helt ny maskin for kreftscanning til Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Må ha flere

– Danmark har til eksempel cirka 30 slike maskiner, bare som en sammenligning, sier styreleder Jannik Lindbæk til TV 2 Nyhetene.

Norge er fremdeles langt bak nabolandene, og styreformann Lindbæk mener flere scannere må på plass på landsbasis.

– Det tror jeg er klart, og jeg håper at denne gaven vil føre til ytterligere investeringer.

Hevder det er godt nok

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener imidlertid at kapasiteten er god nok.

– Det er fagmiljøene som vurderer hvor mange maskiner vi skal ha, hvor mye vi må investere i. Og sånn som jeg forstår det nå så har man kapasitet til å ta de undersøkelsene man ønsker, på de maskinene som er.

Ifølge Helse Sør Øst er det kompetansen som mangler.

– Det hjelper jo ikke at vi har de flotteste og mest moderne maskinene når vi ikke har den rette kompetansen, sier helseministeren.