Alberto Contador. (Foto: Manu Mielniezuk/Ap)
Alberto Contador. (Foto: Manu Mielniezuk/Ap)

– Contador kan være tilbake i konkurrranse på onsdag

Den spanske sportsavisen Marca melder at det spanske sykkelforbundet vil frifinne dopingtatte Alberto Contador.

Både El País og Marca skrev dette på sine nettsider mandag kveld.

Tirsdag fulgte avisene opp og meldte at det spanske sykkelforbundet vil offentliggjøre sin avgjørelse i løpet av dagen.

Kan være tilbake i konkurranse onsdag
Ifølge Marca har disiplinærkomiteen i det spanske sykkelforbundet bestemt seg for at Contador skal frikjennes. Denne avgjørelsen skal ha blitt fattet på grunnlag av UCIs antidopinglov artikkel 296 som sier at en rytter kan frikjennes dersom utøveren ikke har skyld eller utilsiktet har fått i seg dopingmiddelet.

Dersom frifinnelsen blir et faktum kan Contador være tilbake i konkurransesammenheng for Team Saxo Bank-SunGard i Tour of Algarve som starter allerede onsdag, dersom Saxo Bank-SunGard og Contador ønsker dette.

Tror på Contadors forklaring
Det betyr i så fall at disiplinærkomiteen i Spanias sykkelforbund tror på den tredobbelte Tour de France-vinnerens forklaring om at han fikk i seg ulovlige stoffer gjennom et biffmåltid i fjorårets ferd gjennom Frankrike.

Det internasjonale antidopingbyrået Wada og andre instanser vil ha muligheten til å anke frifinnelsen opp til den internasjonale voldgiftsretten (CAS).

Forbundet ga Contador forrige måned en straff på ett års utestengelse.

28-åringen, som er verdens beste etapperytter de siste årene, har vært suspendert siden august i fjor. Spanjolen avla fire dopingprøver på rad under fjorårets Tour de France med ørsmå spor etter stoffet clenbuterol.

Kaggestad uten tiltro til det spanske forbundet
TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, har hele tiden vært skeptisk til Contadors biff-forklaring, og en frifinnelse fra det spanske forbundet er ikke nok til å overbevise ham om at Contador er uskyldig.

– Jeg har ikke tiltro til det spanske sykkelforbundet og heller ikke det internasjonale sykkelforbundet. Jeg så at statsministeren i Spania gikk ut og forsvarte Contador i media, det synes jeg var rart. Men det er litt av mentaliteten i Spania: Blir du tatt er det uflaks. De har jobbet fælt med å få han frikjent. Sånn har det vært i mange mange år i Spania og det er dessverre en rekke eksempler på doping innenfor utholdenhetsidrettene, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Kaggestad mener Wada bør anke saken til CAS.

– Jeg vil jo tro at det er lurt å gjøre for å få prøvet saken en gang til, mener Kaggestad, som ikke har tro på at Contador vil være i toppform dersom han stiller til start i Tour of Algarve.

– Han vant jo det rittet i 2009 og 2010 og kan vinne for tredje år på rad, men jeg tviler på om han er i form til å hevde seg der etter alt det utenomsportslige styret.

Saxo Bank-SunGard avventer
Det var imidlertid ingen jubel hos Contadors danske lag Saxo Bank-SunGard på mandag.

– Det har jeg ikke hørt noe om. Det florerer så mange rykter for øyeblikket, sier Bjarne Riis ifølge feltet.dk.

Riis vil ikke kommentere ryktene ytterligere.

– Det vil jeg vente med å kommentere til jeg vet noe konkret. Jeg regner med at jeg får vite det fra noen andre enn deg, sier han.

Tysk bordtennisspiller frifunnet
Tidligere denne måneden ble den tyske bordtennisspilleren Dmitrij Ovtcharov frifunnet for bruk av clenbuterol. I likhet med Contador-saken ble forurenset kjøtt oppgitt som forklaring på funnet.

Det er nettopp denne saken som skal ha banet vei for full frifinnelse av det spanske sykkelesset.

(©NTB/TV 2 Sporten)