HÆRVERK: Vandaler har tagget over skiltet med «Bådåddjo». (Foto: Tord Theodor Olsen)
HÆRVERK: Vandaler har tagget over skiltet med «Bådåddjo». (Foto: Tord Theodor Olsen)

Samisk skilt setter sinnene i kok

Det nye skiltet med det samiske navnet på Bodø ble tagget ned etter få dager.

– Jeg kan ikke huske en sak som har skapt tilsvarende engasjement, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Bådåddjo

Tidligere denne måneden ble skiltet avduket av ordfører Odd-Tore Fygle (Ap). Ved innfartsveien til byen på riksvei 80 står det «Bådåddjo» under byens norske navn, Bodø. Det har falt mange nordlendinger tungt for brystet.

I hele forrige uke var det ifølge redaktør Hanssen en voldsom debatt i avisens spalter om det nye skiltet.

– Vi har stor takhøyde, men har hatt vår fulle hyre med å plukke ut upassende innlegg fra nett og avisspalter, sier Hanssen til tv2nyhetene.no.

Les også: Tromsø-politikere vil ha norsk navn før samisk

Malt over

Natt til fredag ble det nye skiltet griset til. I Avisa Nordlands artikkel om saken var det mandag ettermiddag 254 kommentarer.

– Intensiteten i dette er helt spesielt. Det er hatmeldinger og mobbing, sier Hanssen.

Fornekter samisk kultur

– Hva tror du er årsaken til disse voldsomme reaksjonene?

– Om jeg skal våge å peke på en årsak, kan det være en fornektelse av den samiske kulturen i Nord-Norge. Nordlendinger har en lang historie i å bli diskriminert. Man skal ikke mange tiår tilbake i tid før nordlendinger ikke kunne snakker dialekt i det offentlige rom, og nordlendinger ikke kom inn på hybelmarkedet i Oslo. Kanskje vi nå hakker nedover, sier Jan-Erik Hanssen.

– Bare trist

KrF-politiker Bernt Aanonsen sier til Avisa Nordland at han ikke er overrasket over at skiltet ble angrepet. Skuffet er han likevel.

– Dette er bare trist, og det er et uttrykk for manglende respekt for demokratiet og for en folkegruppe som hører til i samfunnet, sier Aanonsen til avisen.