Her sprøytes giftstoppet ned i laksemerdene. (Foto: MONTASJE)
Her sprøytes giftstoppet ned i laksemerdene. (Foto: MONTASJE)

Her sprøyter oppdretterne gift rett i merdene

For å bekjempe lakselus bruker oppdretterne giftige kjemikalier. Ingen aner konsekvensene for miljøet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss!
Vet du noe om denne saken?
Kontakt TV 2 Nyhetene på e-post 02255@tv2.no eller ring 02255!

Iført gassmaske, hansker og heldekkende dress sprøyter arbeiderne ved Lerøy sitt oppdrettsanlegg ved Osterøy utenfor Bergen giftig, kjemisk avlusingsmiddel rett opp i merdene for å ta knekken på lakselus.

Stoffet kalles Alpha Max, og er godkjent av myndighetene.

– Alpha Max er en av de snille stoffene, hevder administrerende direktør Willy Berglund i Lerøy Vest.

Direktør Willy Berglund i Lerøy Vest. (Foto: TV 2)

Ifølge produktbladet er legemiddelet en «nervegift» som krever ekstra påpasselighet ved lav sjøtemperatur. Da kan fisken lett dø dersom doseringen blir for sterk.

LES OGSÅ: Oppdrettsgigant granskes av miljømyndighetene

Advarer mot langtidsvirkninger

Men en ti år gammel miljøvurdering som TV 2 har innhentet fra Klima- og forensingsdirektoratet (Klif), viser at Alpha Max kan ha alvorlige sidevirkninger:

«Akutt giftige effekter i vannfasen er kortvarige og lokalt begrenset rundt anlegget, men stoffet sprer seg hovedsakelig til sediment og er tungt nedbrytbart i sediment»

Norges øverste miljømyndighet foreslår at det gjennomføres feltundersøkelser for å kartlegge negative langtidseffekter på organismer rundt anlegg.

BAKGRUNN: Her kan du lese hele miljøvurderingen

Men forslaget er aldri fulgt opp. En rekke andre kjemikalier er godkjent av myndighetene for bruk i lusebehandling på norske oppdrettsanlegg. Ingen av disse er en gang vurdert i forhold til miljøkonsekvenser.

Etter at stoffene ble godkjent, har bruken eksplodert.

LES OGSÅ: Varsler storaksjon mot oppdrettsbransjen

Enorm økning

– Sykdommer er en tikkende bombe. Hvis lakselusen blir resistent mot de medisinene vi har tilgjengelig så smeller det så det dundrer i fjellene. Det er framtiden, og der er problemene. Og det vet de veldig godt, sier den erfarne oppdrettskonsulenten Geir Helge Johnsen, daglig leder i Rådgivende Biologer til TV 2.

Lakselus er den vanligste parasitten på oppdrettslaks, og ifølge Havforskningsinstituttet det største sykdomsproblemet i næringen.

Omsetningstall viser at den totale bruken av kjemiske avlusingskjemikalier lå på rundt hundre kilo i året fra 2001 til 2008.

Men fra 2008 til 2010 eksploderer bruken fra 218 kilo til 6454 kilo.

Oppdrettsnæringens nasjonale lusekoordinator Ketil Rykhus. (Foto: TV 2)

Mye tyder på at lusa blir mer og mer motstandsdyktig. I februar la oppdrettsbransjen fram en samlet plan for lusetiltak.

– Vi skal bruke marginalt lite med medikamenter. Vi skal heller bruke andre hjelpemidler, sier bransjens nasjonale lusekoordinator Ketil Rykhus.

Alvorlig trussel

Fra nyttår ble bransjen pålagt å bruke heldekkende presenninger under merdene for å kunne gjennomføre avlusning i lukkede og mer kontrollerte former.

Målet er å få mer presis effekt av de giftige kjemikaliene.

Lus rammer fisken både direkte og indirekte. Direkte ved at de skader fisken ved å spise hud og vev slik at fisken kan miste blod og få problemer med saltbalansen, og indirekte ved at skader på vertens hud åpner for infeksjoner med bakterier og virus.

I tillegg vurderes høye forekomster av lakselus i et område som en alvorlig trussel overfor ville bestander av laks og ørret.

LES OGSÅ: Laksetoppene håver inn