Ifølge firebarnsfaren Mikael Andersson er det ikke de fysiske barrierene som er de vanskeligste i hverdagen.  (Foto: God morgen Norge)
Ifølge firebarnsfaren Mikael Andersson er det ikke de fysiske barrierene som er de vanskeligste i hverdagen. (Foto: God morgen Norge)

Mikael Andersson lever et liv uten armer og bein

– De største hindrene sitter i hodet, sier firebarnsfaren Mikael Andersson (47).

– Jeg har gitt opp mange ganger. Det er ok å gi opp. Det er ok å vise svakhet. Men hittil i livet har jeg alltid lyktes i å reise meg igjen.

Ønsker seg en arm

Mikael Andersson (47) er gift og fire barn. Han har en hektisk jobb, og reiser mye. Mikael Andersson har ikke armer, og ikke bein.

– Om jeg hadde hatt en arm og en hand, da hadde jeg klart meg fantastisk bra. Da hadde jeg hatt det enkelt, sier han.

Men det går bra uten også.

For Andersson har møtt så mange som fokuserer på det som savnes, og på det som man ikke kan. Gjør man det, så skjer det ingenting.

– Det gjelder å se de de ressursene som finnes, og utnytte dem optimalt, sier han.

Da Mikael Andersson var 16 år bestemte han seg for at han skulle kjøre bil. Han utviklet et system som han fortsatt bruker. (Foto: God morgen Norge)

Mentale barrierer

Før trodde Michael at de største hindringene i hans liv var de fysiske begrensningene han lever med. At det var det som var den viktigste kampen. Det mener han ikke lenger.

– Jeg mener at de største hindrene jeg har stått ovenfor, og står ovenfor, er de mentale barrierene, sier han.

Institusjonsliv

Mikael Andersson ble født uten armer og ben. Den nyfødte gutten ble fraktet ut, uten at moren fikk se den lille gutten. På sykehuset trodde de at han ikke skulle overleve. Men gutten var frisk.

– På den tiden var det et annet syn på barn med funksjonshemminger, forteller Mikael, som ble foresett et liv på institusjon.

Men hans foreldre ville ha sønnen sin hjem. Ifølge Mikael Andersson møtte de kraftig motstand, men etter et år vant foreldrene retten til sitt barn.

Vendepunktet

Michael var bare fem år da han bestemte seg for at han ikke ville være avhengig av andre mennesker.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville leve som et offer, forteller han.

Det har vært en lang reise, men i dag mener Mikael at han er en priviligert person.

– Jeg lever et fantastisk og rikt liv, og har ingenting å klage over, forteller han til God morgen Norge.

Ifølge firebarnsfaren Mikael Andersson er det ikke de fysiske barrierene som er de vanskeligste i hverdagen. (Foto: God morgen Norge)

Skrev bok

Han har skrevet boken «Armløs, beinløs, men ikke håpløs», der han gir leserne et innblikk i hva som har ledet han dit han er i dag.

Mikael Andersson reiser rundt i Norge og Sverige og holder foredrag om tankenes kraft.

Han gir ikke råd og anvisninger. Han snakker heller ikke om hva som er rett eller feil. Han prater heller om hvordan han har gjort ting, og hvordan han har reagert i ulike sammenhenger og situasjoner.

Hindrene i hodet

Hva er den største utfordringen vi mennesker står ovenfor i forhold til å ha et godt liv?

– Å overvinne de mentale barrierene. De største hindrene er de som sitter i hodet. Vi er redde for å prøve nye ting. Redde for å bevege oss inn i det ukjente.

Har du vært det?

– Ja, mange ganger.

Hva har du gjort da?

– Jeg har valgt å prøve likevel. Tatt steget. Det er ubehagelig å miste fotfestet. Men det leder til utvikling. At det skjer nye ting i livet.