Fotballspeider Stig Torbjørnsen. (Foto: Delebekk, Bjørn S./VG)
Fotballspeider Stig Torbjørnsen. (Foto: Delebekk, Bjørn S./VG)

Slik skal RBK finne en ny Annan eller Sapara

Rosenborgs omreisende talentspeider Stig Torbjørnsen forteller om sine metoder.

Trondheim (TV 2 Sporten)

– Du får snurre på globusen og tippe hvor jeg er, sier Stig Torbjørnsen på telefonen, før han innrømmer at han i snakkende stund er på vei hjem fra Portugal hvor han har sett et par U21-kamper etter en måned på reise.

Den erfarne speideren er kjent for sitt store internasjonale nettverk, og har mer enn 200 reisedager i året. Han sluttet i Rosenborg da klubben måtte spare penger sommeren 2009, og har siden jobbet i Stars & Friends. Agentfirmaet har nå gjort en eksklusiv avtale med Rosenborg, som igjen knytter Torbjørnsen til trønderne de neste tre årene.

– Jeg skal bidra med å finne spillere som kan gå rett inn på A-laget som profiler der, sier han bestemt til TV 2 Sporten.

En ny Annan
For noen år siden ble RBK kritisert for å ha for mange utlendinger i stallen, og at dette gikk på bekostning av lokal talentutvikling. I dag er situasjonen annerledes, med en rekke spillere og profiler fra nærområdet.

– På et tidspunkt var det vel elleve utlendinger, og det var mer enn tillatt. Nå er vel antallet halvert, men jeg mener Rosenborg til enhver tid vil og skal ha mellom fem og åtte fra andre nasjoner i stallen. Mitt fokus er mer utenlands enn i Norge, og det handler om å få tak i de beste utlendingene man kan ved siden av talentutviklingen hjemme. Jeg leter etter en ny Kris Stadsgaard, en ny Anthony Annan, eller en ny Marek Sapara.

Hvor finner du de?

– Du kan finne de på månen, hele poenget er at du må reise rundt hele tiden for å se kamper, kamper, kamper.

RBK har mindre handlefrihet
Rosenborg er midt inne i en beintøff budsjettprosess, og er åpne på at handlekraften er svekket sammenliknet med tidligere år. Salget av Anthony Annan ga imidlertid 22 millioner kroner, og klubben er tydelig på at de skal ha to - helst tre- forsterkninger nå.

– RBK har ikke like mye kjøpekraft som før, men i norsk og skandinavisk målestokk har vi et bra utgangspunkt. Poenget mitt er uansett ikke å hente de største navnene. Hvem hadde hørt om Anthony Annan for en del år tilbake? Kris Stadsgaard kom til RBK for fire millioner, min oppgave er å finne slike spillere igjen. Det handler om smartness, og like viktig er hvilke spillere du sier nei til. Spillere kan utmerket godt ha en god CV, men være dårlig, og motsatt, mener Torbjørnsen.

Leter spillere året rundt
RBK-trener Jan Jönsson uttalte mandag til TV 2 Sporten at nye ansikter bør være på plass på Lerkendal innen denne uken eller neste. Seriestarten er kun fem uker unna, men Torbjørnsen stresser ikke av den grunn.

– Nei, jeg har tett dialog med Jan Jönsson og Erik Hoftun og vi vet hvem og hva vi er ute etter. Men jeg jobber uavhengig av overgangsvinduer, tidsperpektivet er hele året, sier Torbjørnsen, før han blir avbrutt:.

– Nå ringer hovedtrenereren i Rosenborg for en rapport, så jeg må legge på.

RBK kan handle spillere helt frem til 31.mars.