ordforer (Foto: TV 2)
ordforer (Foto: TV 2)

Skedsmo kan bli blått for første gang på 100 år

Høyre ligger an til å kapre ordføreren i kommunen som har vært styrt av Arbeiderpartiet siden 1911.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TNS gallups kommunevalgarometer viser at Høyre har fått et kjempeløft i kommunene. Arbeiderbastionen Skedsmo kommune. Her har Arbeiderpartiet hatt makta i 100 år.

– Det er kun arbeiderpartiordførere som henger på veggen her. Jeg satser nå på at jeg skal bli den som kommer på plass her, sier ordførerkandidat Kjartan Berland (H).

Trenden kan snu

Det har vært mørkt for Høyre i Skedsmo kommune, men ting er i ferd med å snu. I 2007 var de nære ved å kapre ordføreren. Fortsetter trenden vil det bli blå ordfører i Skedsmo etter årets valg.

TV 2s utregninger viser at de borgerlige ligger an til å ta makta i to tredeler av landets 50 største kommuner.

– Jeg har lyst til at sentrum skal komme til oss, så får vi flertall, så setter vi oss her på posisjonens side, og så får Høyre-ordføreren.

Og det er ikke bare i Skedsmo det blåser fra høyre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

N-SKEDSMOVALG-100211-OLH-21 (Foto: TV 2)

Blått for første gang

Partiet ligger an til en vekst på 8,1 prosentpoeng fra valget i 2007, og ender på en oppslutning på 27,4 prosent. Den blå partneren i Frp går tilbake 1,5 prosentpoeng og er klart mindre enn Høyre med 16 prosent oppslutning.

TV 2s utregninger viser at Høyre og Frp alene kan ta makta i halvparten av landets 50 største kommuner. Tar man med andre borgerlige samarbeidspartnere, vil 37 av de 50 største kommunene få blå ordfører etter høstens valg.

Rødgrønn status ku

De rødgrønne partiene har en svak nedgang fra valget i 2007. Arbeiderpartiet går tilbake 0,9 prosentpoeng, men er likevel det største partiet på målingen med 28,7 prosent.

SV får en oppslutning på 5,3 prosent, noe som er ned 0,9 prosentpoeng fra valget i 2007. Senterpartiet går svakt tilbake til 7,7 prosent, 0,3 prosentpoengs nedgang.

Kristelig folkenedgang

KrF er målingens store taper. Målingen viser at partiet har tapt hele 1,8 prosentpoeng fra valget for fire år siden, og ender på kun 4,6 prosents oppslutning. Venstre sliter også med fotfestet i Kommune-Norge, og går tilbake 0,5 prosentpoeng til en oppslutning på 5,4 prosent.

Målingen er tatt Kommunemålingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 975 personer i tidsrommet 25. - 31. januar. 69,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmål om kommunevalg. Feilmargin er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.