Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk ungdom ler av svensker som tar jobbene de selv ikke vil ha. Dette går frem av en dokumentar som onsdag kveld går på svensk TV.

Men selv er svenskene fornøyde over at de i det hele tatt har fått jobb.

– Det å skrelle bananer klarer de aller fleste. Du trenger jo ikke akkurat være kokk for å skrelle bananer, sier fabrikksjef Ståle Snorteland ved Sundafabrikken i Oslo..

Han er strålende fornøyd med sine unge svenske ansatte. Uten en ungdomsledighet i Sverige på rundt 30 prosent kunne det vært tungt å få rekruttert arbeidere til den monotone jobben.

– Er det mulig?

I det svenske TV programmet «Uppdrag Granskning» ser vi hvordan de svenske arbeidsinnvandrerne ofte tar de jobbene nordmenn ikke ønsker. For de norske unge ønsker i hvert fall ikke kjedelig fabrikkarbeide.

– Er det mulig, gjør de bare det hele dagen? De norske ungdommene som får se filmen fra Sunda fabrikken tror ikke sine egne øyne. – Ja ja, sier en av dem. – Det er kanskje det man har svensker til.

Fornøyde svensker

Men selv er ikke svenske ungdommene misfornøyde med å jobbe i Norge.

– Nei, de aller fleste synes det er strålende, sier Niklas Johansson i Svenska Föreningen, som ikke kjenner seg igjen i den dystre virkeligheten som beskrives i «Uppdrag Granskning».

– Grunnlønnene er klart høyere, og skatten er lavere, så det er usedvanlig lønnsomt. Mange legger seg opp store summer til studier eller reiser. I Norge kan de både leve godt og spare i tillegg.

I dette støttes han av den svenske ambassadøren, Ingrid Hjelt af Trolle.

– Det bildet vi har er at det aldeles ikke er synd på dem, de virker glade og fornøyde, sier hun til TV 2 Nyhetene.