sykehusskade (Foto: TV 2)
sykehusskade (Foto: TV 2)

Feilbehandling ved norske sykehus koster milliarder

Hvert eneste år må sykehusene bruke 1, 75 milliarder kroner ekstra på grunn av feilbehandlinger. Nå lover regjeringen å rydde opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Feilbehandling av 50.000 pasienter koster Helse-Norge minst 1,75 millioner kroner i året. Kvalitet i helsevesenet skal være hovedprioriteten fremover for regjeringen.

Onsdag fikk helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) omvisning på Radiumhospitalet og hvordan det fokuseres på kvalitet og kontroll. Nettopp det ønsker også regjeringen å gjøre når de nå legger fram en ny stortingsmelding om bedre kvalitet i helsetjenesten.

Vil ha kvalitetsmåling

– Når vi nå legger fram den første stortingsmeldingene noen gang om kvalitet – er det for å måle mer, offentliggjøre resultatene, men også lage registre som sikrer at vi har mer kunnskap om kvaliteten i helsevesenet, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

MER KONTROLL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever mer kontroll av kvaliteten i norsk helsevesen. (Foto: TV 2)
MER KONTROLL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever mer kontroll av kvaliteten i norsk helsevesen. (Foto: TV 2)

I en reportasje på TV 2 Nyhetene tirsdag kom det fram at 50.000 pasienter blir feilbehandlet hvert år – men ingen har oversikten. Ti prosent av pasienter som har vært innlagt på norske sykehus på ett eller annet vis utsettes for en uheldig hendelse som fører til skader.

Regjeringen mener at måling av kvalitet vil gi brukerne støtte til mer informerte valg om behandlingssted og at befolkningen får bedre innsikt i helsetjenesten.

I et forslag til ny kommunal helse- og omsorgslov foreslår regjeringen å lovfeste kravene til systematisk kvalitets og pasientsikkerhetsarbeid i hele helsesektoren. I tillegg vil de ha nasjonale kvalitetskrav til fastlegetilbudet. Ett av forslagene til bedre kontroll er en egen havarikommisjon når noe går galt ved sykehusene.

LES OGSÅ: Hver tiende pasient blir skadet på sykehus

Helsedirektøren er bekymret

– Det er ikke lett å ha pasienten i sentrum hvis legen har satt seg der selv.

Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet kommer med et pasientorientert helsefaglig hjertesukk når han snakker om pasienter som blir skadet. Han er skremt over omfanget av feilbehandling, og vil nå ansvarliggjøre foretakenes styrer.

SKREMT: Direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, er skremt over omfanget av feilbehandling ved norske sykehus, og vil nå ansvarliggjøre foretakenes styrer.  (Foto: TV 2)
SKREMT: Direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, er skremt over omfanget av feilbehandling ved norske sykehus, og vil nå ansvarliggjøre foretakenes styrer. (Foto: TV 2)

– Man må ta dette på alvor, ellers så blir styremedlemmene selv ansvarlig for de som dør av feil som kunne ha vært unngått hvis man hadde lært, sier Hanssen.

Han skjønner ikke at sykehusenes ledere og styrer i sterkere grad engasjerer seg for å ta i bruk den kunnskap som er høstet av feil begått og rapportert. Feil som har kostet liv og påført pasienter og pårørende  unødvendig smerte og lidelse.

Økonomisk utfordring

Feilbehandling er også ein betydelig økonomisk utfordring. Av 500.000 pasienter som blir innlagt  på sykehus i Norge, regner man med at ti prosent (50.000 pasienter) hvert år blir feilbehandlet. Dette resulterer i 350.000 unødvendige liggedøgn og gir forsiktig anslått en kostnad på 1,75 milliarder kroner.

Men det kan nemlig være langt verre, frykter Hanssen.

– Vi tror det er en underrapportering, vi tror det er viktig med fokus og vi hilser den pasientsikkerhetskampanjen som nå er iverksatt veldig velkommen. Den tror jeg kan være med å forbedre kulturen for kvalitet på sykehusene.

Statsminister Jens Stoltenberg tviler ikke på at det er mye penger som går tapt i feil ved norske sykehus på grunn av feil.

– Først og fremst vil vi spare liv og lidelse. Men vi vil også spare penger, sier Stoltenberg til TV 2.

Vil ha politietterforskning

Unni T. Lie i interesseorganisasjonen Pårørendegruppen Unaturlige dødsfall i norske sykehus mener det er på høy tid at bedre sikkerhet og kontroll kommer på plass.

- PÅ HØY TID: Unni T. Lie i interesseorganisasjonen Pårørendegruppen Unaturlige dødsfall i norske sykehus mener det er på høy tid at bedre sikkerhet og kontroll kommer på plass.  (Foto: TV 2)
- PÅ HØY TID: Unni T. Lie i interesseorganisasjonen Pårørendegruppen Unaturlige dødsfall i norske sykehus mener det er på høy tid at bedre sikkerhet og kontroll kommer på plass. (Foto: TV 2)

– Jeg synes at det er bra hvis det begynner å komme en bevissthet rundt dette. Jeg synes at dette har vi har manglet i norsk helsevesen. En bevissthet og en uttalt politikk for å gjøre pasientsikkerheten bedre ved norske sykehus og vi har blant annet foreslått i en helsefaglig havarikommisjon som er fremmet av mindretallet på Stortinget som kommer opp til behandling torsdag, sier Lie.

Men pårørendegruppen krever at det ved alvorlig hendelser også blir tatt i bruk mer alvorlige virkemidler.

– Vi krever også politietterforskning ved ethvert unaturlig dødsfall ved sykehus og at det føres registre på dette slik at man vet hvor mange dødsfall som egentlig forekommer. Og et sentralt register på leger og sykepleiere som får advarsler slik at de for eksempel får en slags prikkbelastning, sier Lie til TV 2 Nyhetene.