IKKE TERRORORGANISASJON: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke sette merkelappen «terrororganisasjon» på Hamas. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
IKKE TERRORORGANISASJON: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke sette merkelappen «terrororganisasjon» på Hamas. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Støre vil ikke kalle Hamas en terrororganisasjon

– Klokt å ha kontakt, sier han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke sette merkelappen «terrororganisasjon» på Hamas.

Det var i et intervju på TV 2 Nyhetene det kom frem at Støre har hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Kahled Meshaal.

Støre svarer i intervjuet først «nei» på spørsmålet om han har hatt samtaler med Meshaal. Konfrontert med at Hamas-lederen sier til TV 2 at de har snakket sammen på telefon, innrømmer Støre etter hvert at de har hatt samtaler.

– Jeg oppfatter at du stiller spørsmål om jeg har hatt møte med ham, var det første han svarte til TV 2.

Les også: Støre har hatt hemmelige samtaler med Hamas

Ingen anerkjennelse

Støre sier de tar avstand fra deres terrorhandlinger og sier at organisasjonen gjennom dem har stilt seg utenfor fredsbestrebelsene i Midtøsten. Det er heller ikke snakk om å gi Hamas noen form for anerkjennelse.

KrFs Hans Olav Syversen stilte i spørretimen et tilsynelatende enkelt ja-nei-spørsmål om hvorvidt regjeringen mener Hamas er en terrororganisasjonen eller ikke. Svaret han fikk var langt mer utfyllende.

– Hvis Syversen søker en juridisk bindende definisjon, så er svaret at Norge ikke setter slike merkelapper. En lang rekke organisasjoner har begått terrorhandlinger, uten at vi kaller dem terrororganisasjoner. Men vi tar kraftig avstand fra handlingene, sa utenriksministeren.

Les også: Mener Støre var illojal da han snakket med Hamas

– Klokt med kontakt

Han la til at regjeringen ikke dermed frasier seg muligheten til kontakt overhodet.

– Men anerkjennelse er uaktuelt. Norge anerkjenner bare stater. Men kontakt er klokt, fastslo Støre. (NTB/TV 2)