IngerLiseHansen (Foto: TV 2)
IngerLiseHansen (Foto: TV 2)

– Jeg ble kvalmere og kvalmere for hver dag

Inger Lise Hansen forteller helt ærlig om det vanskelige livet som KrF-politiker i onsdagens TRUDE/ på TV 2.

I januar ble det klart at valgkomiteen i Krf vraket Inger Lise Hansen som nestleder i partiet. Begrunnelsen som ble gitt var at valgkomiteen jobber for en helhetlig og samlende løsning og at «Inger Lise Hansen dessverre ikke er en del av denne løsningen».

Onsdag stiller 29-åringen opp i talkshowet TRUDE/ på TV 2 og forteller åpenhjertig om den vanskelige tiden som 2. nestleder i KrF.

Se hele programmet på TV 2 kl 22.40 eller på TV 2 Sumo

– Jeg ble kvalmere og kvalmere for hver dag som gikk.

Slik beskriver Inger Lise Hansen jobben som nestleder under Dagfinn Høybråten. Det toppet seg i fjor sommer. Hun ble fysisk dårlig bare av tanken på å ta fatt på nestlederjobben igjen når sommerferien var over.

LES OGSÅ: – Vi diskuterer ikke med prestene våre

Sterke meninger

– Jeg er skuffet over at partiet har vraket meg. Jeg er ikke en gang 30 år, og det er kraftig kost. Men nå føler jeg meg fri, og er spent på fremtiden.

Hun forteller at det helt fra starten av var vanskelig å komme inn som nestleder, og samtidig ha sterke meninger. Hun har skapt rabalder i partiet etter at hun luftet sine tanker om hvordan KrF burde moderniseres. Hun foreslo å avskaffe paragrafen som sier at tillitsvalgte må være bekjennende kristne, hun ønsket vinmonopol i alle kommuner og hun ville endre den ensidige støtten til Israel. Hun åpnet også for homofilt ekteskap.

Bedt om å trekke intervjuet

– Allerede da jeg første gang møtte pressen som nyvalgt nestleder, og holdt fast på mine synspunkter rundt partnerskapsloven, ble jeg bedt av partileder Dagfinn Høybråten om å ytre partiets meninger i stedet for det jeg selv står for. Han skal ha bedt henne trekke intervjuet hun hadde gjort.

– Høybråten sa at når jeg nå var nestleder måtte jeg stå for det partiet hadde vedtatt og trekke intervjuet jeg hadde gjort.

Hun sier at for henne betydde det å være Krf-politiker å være hel med seg selv, og at hun ble kraftig provosert av Høybråtens utspill.

Ensom uke

En annen sak som ga Hansen mer oppmerksomhet enn hun hadde håpet, var et sexy oppslag i kvinnebladet Det Nye. Bildene ble også slått opp på forsiden av VG.

Ifølge Hansen rådførte hun seg i forkant med flere sentrale personer innenfor KrF, blant dem Høybråten.

– Han ga meg råd om å stille opp. Senere ble det signalisert at dette var noe jeg hadde valgt selv, sier Hansen, og understreker at hun selvfølgelig selv tar ansvar for det hun hadde på seg - og det hun sa.

ÆRLIG MØTE: Inger Lise Hansen (til høyre) møter programleder Trude Teige onsdag kveld.  (Foto: TV 2)
ÆRLIG MØTE: Inger Lise Hansen (til høyre) møter programleder Trude Teige onsdag kveld. (Foto: TV 2)

Hun omtaler tiden etterpå som den mest ensomme uken i hennes politiske liv.

– Det er mulig Høybråten angrer på det rådet han ga meg. Men det han sa offentlig var noe helt annet enn det han sa til meg under fire øyne. Det var en vanskelig dobbeltkommunikasjon.

Hun forteller at det var tungt å gå ut, både til butikken, jobben og det å ta bussen.

– Det var få som klarte å forholde seg til meg. Jeg følte meg gjennomsiktig. Det er en vond følelse.

Satt på gangen

Hun sier at har utviklet seg en kultur hvor man føler seg tvunget til å være taus. Man kan ha meninger, men ikke ytre dem i større forsamlinger.

Ifølge Hansen var en av de verste opplevelsene å bli satt på gangen under møte i Stortingsgruppen av partileder Høybråten.

– Jeg følte at jeg ble undergravd som nestleder. Det var normalt at nestlederen deltok på disse møtene, og jeg følte at det tydelig ble sagt at mine meninger ikke var velkomne.

Hun forteller også at hun ved flere anledninger opplevde å bli satt langt ned på talelisten, selv om hun hadde skrevet seg opp tidlig. Ved andre anledninger ble hun kalt «observatør», mens andre i tilsvarende posisjon ville blitt omtalt med tittel eller navn. Dette betydde at hun ofte fikk ordet bare helt til slutt, noe hun mener signaliserer «dette er ikke viktig, man trenger ikke å lytte til det hun sier».

Sendte sms

Hun kritiserer også andre profilerte KrF-politikeres manglende vilje til å støtte henne. Ved flere anledninger hadde hun på forhånd fått beskjed om at hun skulle få støtte i vanskelige saker. Men når hun først hadde tatt opp saken, ble det stille.

– Folk kunne sitte på de samme møtene som meg, og sende meg sms om at jeg er tøff og at de støtter meg. Men de støttet ikke sakene når det var nødvendig. Folk kan miste hjertet sitt i politikken.

– Det er en blanding av frykt og feighet.

Hun vil ikke kommentere ryktene om Dagfinns Høybråtens voldsomme temperament spesielt, men sier at hun og han har hver sin tradisjon og ulik oppfatning av hvordan en organisasjon skal ledes.

– Hva er du uenig med Høybråten i?

– Vi har ulikt syn på autoriteter. KrF har en utfordring i at vi har en altfor hierarikisk struktur og for stor respekt for autoriteter.

Takker mann og Gud

Til slutt resulterte de mange vanskelige episodene med at Hansen synes det var vanskelig å gå på jobb. Hun slet spesielt under en ferie i fjor. For hver dag som gikk av ferien, grudde hun seg mer og mer til å gå på jobb, forteller hun i intervjuet.

– Det var forventninger jeg ikke klarte å leve opp til.

29-åringen takker ektemannen David for at hun kom fra det med selvrespekten i behold. Han får henne til å reflektere rundt de tingene som skjer og hvordan hun skal håndtere det. Også den kristne troen har hjulpet henne.

– Jeg kan ikke gå rundt og føle meg krympet, selv om folk vil meg at jeg skal være det. Nå følger jeg meg fri - og er spent på hva fremtiden vil bringe.

LES OGSÅ: Hun overtar etter Inger Lise Hansen

To ulike historier

Dagfinn Høybråten var ikke tilgjenglig for intervju med TV 2 onsdag. Han svarer imidlertid skriftlig på påstandene fra Hansen.

– Inger Lise og jeg har forskjellig opplevelse av de hendelsene hun beskriver, og ikke minst ulik oppfatning av hva lederrollen krever. Jeg har aldri forsøkt å usynliggjøre henne. KrF trenger Inger Lises kompetanse og engasjement framover og jeg ønsker henne all mulig lykke til. Jeg mener partiet gjennom strategiprosessen har tatt tak i utfordringen knyttet til å bygge god partikultur. Jeg er overbevist om at partiets nye ledelse er seg bevisst behovet for å følge opp dette.

Se hele programmet på TV 2 kl 22.40 eller på TV 2 Sumo