gravstein (Foto: TV 2)
gravstein (Foto: TV 2)

Hver tiende pasient blir skadet på sykehus

Ti prosent får skader under sykehusopphold i Norge. Det kan skyldes ukultur blant norske leger, ifølge Helsetilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nystartede kampanjen «I trygge hender» prøver å systematisk redusere antallet pasientskader i forbindelse med behandling på sykehus.

Ti prosent

– Det er altså ikke ting som følger pasienten når denne legges inn på sykehuset, men ting som oppstår som følge av den aktiviteten som skjer på sykehuset, sier Geir Bukholm, som er avdelingsdirektør ved Nasjonal enhet for pasientsikkerhet.

I 2009 ble 500.000 pasienter lagt inn på norske sykehus. Utvalget vil i løpet av våren skaffe seg detaljert oversikt over hvor mange som skades. Dette er en kunnskap man ikke sitter på i dag.

– Vi antar at cirka ti prosent av pasienter som har vært innlagt på norske sykehus på ett eller annet vis utsettes for en uheldig hendelse som fører til pasientskader, sier Bukholm til TV 2 Nyhetene.

– Kan bli bedre

I gjennomsnitt forlenges sengetiden med sju døgn for hver slik hendelse. Flere ender med døden.

– Det er ingen tvil om at pasientsikkerheten på norske sykehus kan bli bedre. Forbedringspotensialet er først og fremst å sørge for flere enn de som har vært involvert i en enkeltepisode lærer, administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tor Ingebrigtsen.

Mistet sitt ufødte barn

Laila Ghasemi Dastaki fikk oppleve pasientskader på kroppen.

Les også: Ble sendt hjem fra sykehus – baby døde

Hun mistet sitt ufødte barn to dager før termin som følge av en tabbe ved UNN. Sykehuset har prøvd å ta lærdom av hva som gikk galt da hennes ufødte datter ikke kom til verden. Men for Laila og hennes familie er det for sent.

Ukultur

Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet mener at det godt kan være riktig at ti prosent feilbehandles ved norske sykehus. Han er bekymret over at mange norske leger ignorerer de klare anbefalingene de får om behandling av pasienter.

– Det er ganske vanskelig å forstå for meg som fagmann og som tilsynsfører at det er en ukultur og en motvilje til å lære av det som ligger ferdig tygget foran deg i en rapport. Dette er noe man kan lære av umiddelbart, sier Hanssen.

En av grunnene mener han, er at legene selv kanskje er uenige i anbefalingene, og derfor heller jobber på andre måter.

– Kanskje er dettte det mest alvorlige pasientsikkerhetsproblemet vi har i Norge i dag, sier han.

Bekymret minister

Helse- og omsorgsdepartementet har nylig lansert pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender». Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen håper den kan være med å få ned pasientskadene, men blir bekymret over det direktøren for Helsetilsynet forteller.

– Hvis det er rett, så er det særdeles alvorlig. Jeg må si at sykehus som jobber med liv og død, og som jobber med å helbrede oss når vi blir syke, som vi setter vår tillit til, de må vi kunne stole på.

Hun forstår at det kan skje feil på sykehus som andre steder, men at det er særdeles viktig å ta lærdom av sine feil.

– Vi må sørge for at vi blir en lærende organisasjon, påpeker hun.

– Pizzaproduksjonen er tryggere

Lederen av Helsekomiteen, Bent Høie, mener vi har en lang vei å gå før pasientsikkerheten i landet er god nok.

– I dag er sikkerheten i altfor stor grad overlatt til den enkelte som jobber i helsetjenesten vår. På mange måter kan du si at det er strengere kvalitetskrav og sikkerhetssystemer i pizzaproduksjonen i Norge enn hva det er i deler av helsevesenet vårt, sier han.

491320