Martha Hovland går i andre klasse på Kristiansand katedralskole Gimle. I slutten av oktober da klassen hennes hadde gym på et idrettsanlegg ved siden av skolen ble Martha frastjålet store verdier fra garderoben.

– Vi har tidligere fått beskjed om at vi kunne legge tingene våre i garderoben, sier Martha til TV 2 hjelper deg.

Derfor la Martha eiendelene sine i garderoben. Da hun og klassen kom tilbake hadde noen gått gjennom tingene deres. Læreren hadde ikke låst garderoben.

– De hadde vært i alle vesker og lommebøker, og slengt innholdet utover. Jeg hadde mistet en iPod, en hel sminkepung, men mobilen hadde de ikke rørt. Det var også to til i klassen min som fikk frastjålet ganske mye greier, sier Martha.

Les også: Ingen vil ta ansvar for Robins ødelagte felger

Avviste Marthas krav

– Jeg forventet at skolen skulle dekke tyveriet, i og med at læreren sa at tingene våre skulle være låst inne. Det ble jo ikke låst, så jeg satte med sammen med faren min og skrev ned erstatningskrav, sier Martha.

Skolen avviste Marthas krav, og Martha har anmeldt tyveriet til politiet.

– Politiet kan ikke gjøre så mye uten spor. De kunne ringe opp igjen hvis de fikk inn ting som kunne være mine. Reiseforsikringen dekker ikke tyveriet fordi det er et fast eller midlertidig undervisningsted, og de mener skolen bør ha en forsikring som dekker, sier Martha.

Se også: Måtte vente et halvt år på erstatning for brukket tann

Har noen vært uforsiktige?

– Man kan sammenligne skolens erstatningsplikt med erstatningsplikten til et utested der du henger fra deg jakken. I Norge har man ikke en slik praksis, men i Sverige går det i retning i at man er erstatningspliktig. Er man i en betjent garderobe, og lærer pleier å låse, da er man i retning av erstatning, sier Ola Fæhn, forbrukeradvokat.

– Pleier garderoben å bli låst? Har de forsikring, eventuelle begrensinger, spør Fæhn.

– Er det to dører tyver må passere for å komme inn, er det lett å låse, eller vanskelig å låse? Har noen vært uforsiktige på en slik måte at de må dekke andres tap?

Fæhn anbefaler Martha å finlese vilkårene i reiseforsikringen.

Se også: Skolen krevde 25.000 kroner for ubrukt studieplass

Frekkere tyver

Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), forteller at garderobetyveri normalt ikke dekkes av reiseforsikringen.

stine_neverdal (Foto: FNO)


– Det vanlige er at en reiseforsikring ikke gjelder når du er på undervisningssted/studiested i Norge i undervisnings-/studietiden, eller på arbeidssted i Norge i arbeidstiden, sier Neverdal til TV 2 hjelper deg.

Hun anbefaler skoleelever og studenter å passe godt på verdisakene sine, eventuelt låse disse inn mens de har gym.

– Kriminalitetsbildet har blitt atskillig grovere – og tyvene er langt frekkere nå enn før, sier Neverdal.

Lærer og elever ansvarlige

Gunnar Bech, assisterende rektor på Kristiansand Katedralskole Gimle, sier at lærer og elever er kollektivt ansvarlige for å passe på å få låst garderoben.

– Men det er ikke dermed sagt at de kan låses opp av andre. Læreren og elevene er kollektiv ansvarlige for å passe på å få låst garderoben.

– Eleven fikk beskjed om at det var trygt å legge tingene i garderoben?

– Lærere skal ikke gi beskjed om at det er trygt. De skal gi beskjed om at de må unngå å legge verdisaker der. Det er meget merkelig om en lærer gir motsatt beskjed, sier Bech.

Elevene skal låse inn tingene sine i skapene på skolen mens de har gym.

– Vi har ingen mulighet til å kontrollere hva folk har med, enten om det er kontanter eller mobiler. Vi kan ikke ta ansvar for elevenes verdier, sier Bech.

Skolen har ulykkesforsikring, men ingen tyveriforsikring.

Se også: Cathrine ble kastet ut av skolen da hun fikk vannkopper

Tyveriraid

Bech forteller at skolen fra tid til annen har problemer med stjeling, men at det varierer hvem som står bak.

– Det kan både være medeelver, eller folk utenfra, som stjeler. I høst hadde vi en runde med to-tre situasjoner med tyverier. Noen ganger er det rett og slett raid, folk som går innom skolene som ligger ved siden av hverandre, sier Bech, og legger til at skolen jobber kontinuerlig med å forebygge tyverier.

– Tyverier er ikke et stort problem, men er selvsagt alvorlig for dem som blir rammet, sier Bech.

– Elevene blir informert om at skolen ikke tar ansvar for elevens eiendeler. Det er informasjon på monitoren på skolen, og på its:learing. Skolen har låsbare elevskap som eleven kan benytte. Hvis elevene legger tingene sine i gymgarderoben gjør de det på eget ansvar, selv om garderobene blir låst.

Les også: La ut skiannonse på Finn.no - dagen etter var skiene stjålet

Kan være ansvarlige

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, mener skolen kan være erstatningsansvarlige.

– Hvis man visste at det var verdisaker i garderoben, men ikke låste døra, kan man være erstatningsansvarlige på grunn av det. Skolen har et ansvar for å gjøre det de kan, og sikre elevene så godt som mulig, sier Skaug Halsos til TV 2 hjelper deg.

martin_skaug_halsos (Foto: CF Wesenberg Kolonihaven)

Hadde det vært medelever som robbet henne ville det vært urimelig at skolen hadde ansvar for tyveriet, men saken stiller seg litt annerledes når skolen har sagt at det er trygt å legge tingene i garderoben.

– Skolen bør jo også passe på at ting er så sikkert som mulig. Samtidig bør man ikke gå på skolen med for store verdier for seg, sier Skaug Halsos

Han påpeker samtidig skoleforsikring ikke kommer frem av lover eller regler.

– Det er en sak for skolen og kommuneadvokaten, sier Skaug Halsos.

Les også: Forhandler dømt til å erstatte stjålet hestehenger

Martha kan klage

Hanne Charlotte Scheffer, juridisk rådgiver i Vest-Agder fylkeskommune, sier at Martha kan klage på skolens avvisning av kravet hennes.

– Når det er et erstatningskrav og det blir avvist av skolen er dette et enkeltvedtak som kan påklages. Klageinstansen er fylkesutvalget og klagefristen er i utgangspunktet tre uker. Det er fylkesrådmannen som må fremme klagen til fylkesutvalget, sier Scheffer.

I skolens brev til Martha har de ikke nevnt klageretten, det betyr at hun har et år på å klage.

– Hver skole har interne retningslinjer, disse kan variere. Er det mulig å ha låste elevskap? Kan man ha kamera? For Vest-Agder har vi bestemt at hver skole lager retningslinjene selv. De fleste skoler erstatter ikke elevenes eiendeler. Elevenes pc’er eies av skolen, men eleven kan også holdes ansvarlig for tyveriet dersom de ikke oppbevares på forsvarlig vis, sier Scheffer.

Les også: – NSB stjal iPhone-en min

Kontakter Martha

Scheffer skal kontakte Martha for å se på saken.

– Eventuelt kan vi behandle saken som en helt vanlig klagebehandling. Også blir det en sak mellom oss i fylkeskommunen, og Martha, sier Scheffer.

TV 2 hjelper deg følger saken.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter