Mohammad Akhbari Hassankiadeh og Laila Ghasemi Dastaki fryktet for sine liv i Iran og flyktet til Norge. Laila var gravid med det som skulle bli Nadia sin lillesøster.

– Jeg fikk bekreftet på et lite sykehus at jeg var gravid, sier Laila til TV 2 Nyhetene.

Hadde smerter

To og en halv uke før termin ble hun lagt inn i Tromsø på Universitetssykehuset Nord-Norge med smerter.

Sykehuspersonalet måtte ta et vanskelig valg. Laila hadde nemlig utviklet svangerskapsdiabetes, og den var ikke så godt regulert som den burde ha vært. Mulighetene for komplikasjoner var til stede. Men etter at riene roet seg ble det bestemt at fødselen ikke skulle igangsettes. Hun ble i stedet skrevet ut fra sykehuset.

– Personalet sa at hun ikke kunne være der lenger, og måtte reise hjem. De bestilte en drosje til henne, forteller Hassankiadeh.

Han hadde reist hjem fra sykehuset for å passe på datteren, Nadia.

Måtte låne klær

Tynt kledd, høygravid og redd ble Laila stående på kaia i Tromsø. Hun forteller at hun fikk låne klær og at hun fikk kaffe av noen av de andre passasjerene, på vei til asylmottaket flere timers reise fra Tromsø.

– Da hun kom gråt hun og var skjelven. Hun fortalte hva som hadde skjedd. «Kom du hit i slike klær», spurte jeg. «Jeg hadde ikke noe valg», sa hun, forklarer ektemannen og legger til at det var første gang de var i Tromsø.

Barnet døde

Halvannen uke senere, to dager før termin fikk hun på nytt smerter og merket ikke lenger bevegelser fra barnet. Det ble sendt ut ambulansehelikopter.

– Da helikopteret kom var det ikke lenger liv i barnet mitt, barnet mitt var allerede dødt, forteller hun.

Helsetilsynet i Troms konkluderte med at kravet til forsvarlig behandling når det gjelder forløsning av barnet, og dermed paragraf 2.2 i spesialisthelsetjenesteloven var brutt.

– Ville ha overlevd

Den sakkyndige i erstatningssaken i Norsk pasientskadeerstatning uttalte at «Jeg antar at barnet hadde overlevd uten skade om fødselen var blitt indusert senest 4.12.09. Det er derfor sannsynlig årsakssammenheng mellom oppfølgingen i svangerskapet og barnets død».

Universitetssykehuset Nord-Norge beklager det triste utfallet.

– Trist

– Det er bestandig trist når pasienter ikke får det behandlingsutfallet vi hadde ønsket oss. Og det er spesielt trist når det ender med et dødsfall som kanskje kunne vært unngått. For meg som direktør blir det viktigste i en sånn situasjon at vi gjør det vi kan for at det ikke skjer på nytt, sier administrerende direktør, Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og peker på at saken har blitt nøye diskutert innad i kvinneklinikken på sykehuset.

Universitetssykehuset Nord-Norge har til Helsetilsynet i Troms beklaget at Laila ble sendt hjem uten varmt tøy, og sier at de ikke ville gjort det om de hadde visst om det. Helsetilsynet i Troms peker også på at ekteparet selv hadde mulighet til å skaffe tøy i perioden hun var innlagt på sykehuset.

Sendes hjem til Iran

Den ufødte jenta ligger nå på Elverhøi gravlund i Tromsø. Foreldrene finner en viss trøst i å ha et sted å minnes datteren som ikke fikk oppleve livet.

Men nå er asylsøknaden deres avslått. De skal sendes ut av landet, tilbake til Iran.

– Alle mine følelser forsvant da hun døde. Jeg er også død, avslutter Laila.