FÅR STØTTE: Barnelege Ingvild Heier er bekymret for konsekvensene av ekteskap mellom søskenbarn som hun ser i sin hverdag. Hun får støtte av Arbeiderpartiet. (Foto: TV 2)
FÅR STØTTE: Barnelege Ingvild Heier er bekymret for konsekvensene av ekteskap mellom søskenbarn som hun ser i sin hverdag. Hun får støtte av Arbeiderpartiet. (Foto: TV 2)

AP støtter ekteskapsforbud mellom kusiner og fettere

Barnelege Ingvild Heier vil ha forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner. Hun får støtte fra Arbeiderpartiet, som mener et forbud kan redde liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnelege Ingvild Heier er bekymret for konsekvensene av ekteskap mellom søskenbarn som hun ser i sin hverdag.

Syke barn

– Jeg ser daglig syke barn der man med stor grad av sannsynlighet kan si at det skyldes at foreldrene i slekt. Dette er godt kjent i fagmiljøene, men har nok ikke fått nok oppmerksomhet sier Heier.

I en kronikk i VG mandag krever Heier derfor et forbud mot søskenbarnekteskap.

– Jeg mener det kan gjøre at forekomsten kan bli redusert av slike ekteskap og da også forekomsten av syke barn.

Selvfølgelig må det ikke oppstå unødig stigmatisering rundt dette, for det er viktig å presisere at ingen skal behøve å føle skyld for dette, sier Heier til TV 2 Nyhetene.

Ap vil også ha forbud

Og nå er også Arbeiderpartiet med på et forbud, som de mener kan redde liv.

STØTTER FORSLAG: Arbeiderpartiet med på et forbud, som de mener kan redde liv. Partiets integreringsutvalg som ledes av Jonas Gahr Støre vil legge fram sitt syn på saken for partiets landsmøte. (Foto: TV 2)
På onsdag vil partiets integreringsutvalg som ledes av Jonas Gahr Støre legge fram sitt syn på saken for partiets landsmøte.

– Vi har sett på tema ut fra helseperspektiv og da mener vi at det er riktig med forbud, sier Gahr Støre.

– Det er et følsomt tema og det vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Men vi kommer til å fremme forslaget og ta stilling til det, sier Støre til TV 2.

– Individet må bestemme, ikke staten

Men lege og forsker Wasim Zahid er uenig. Han er mot søskenbarnekteskap, men vil ikke ha et forbud.

VIL IKKE HA FORBUD: Lege og forsker Wasim Zahid er uenig. Han er mot søskenbarnekteskap, men vil ikke ha et forbud. (Foto: TV 2)
– Jeg synes et forbud er drøyt. Fordi det strider mot vår liberale helsepolitikk der det er opp individet til å bestemme selv hva slags risiko man vil utsette seg for og ikke staten.

Det finnes mange risikofylte atferder i svangerskap, som røyking og alkohol og det er det ikke forbud mot, sier Zahid som også er styremedlem i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

Zahid mener informasjon er viktigere enn forbud og tror at omfanget vil reduseres.

– Selv om det er økt risiko så er det små tall vi snakker om. Allerede er antallet som gifter seg slik svært lavt og det vil bli enda færre, sier Zahid til TV 2.