ILLUSTRASJON. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
ILLUSTRASJON. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Ny dom gjør selvmord til en menneskerett

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som også kan overprøve norsk rett, har gjort selvmord til en menneskerett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den manisk deprimerte sveitseren Ernst G. Haas har to ganger forsøkt å ta sitt eget liv, og han akter å prøve på nytt. Nå har han fått medhold i at han ikke bare har rett til å ta sitt eget liv, men den sveitsiske staten må dessuten hjelpe ham!

– Retten anerkjenner at individet har rett til å avgjøre hvordan og når livet skal avsluttet er en del av retten til respekt for sitt privatliv, skriver Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i en pressemelding.

Prinsipp-diskusjon

Denne domstolen håndhever den europeiske menneskerettskonvensjonen, som også Norge har forpliktet seg til å følge. Retten til respekt for privatlivet fremgår av artikkel 8 i konvensjonen.

– Jeg tror denne dommen kommer nå, fordi dommerne mener at det er en viktig prinsipiell diskusjon om retten til å ta sitt eget liv. De sier klart at det ikke er straffbart å prøve å ta selvmord, slik som det har vært tidligere, sier seniorforsker Stephanie Lagoutte ved Dansk institutt for menneskerettigheter til Kristeligt Dagblad.

BAKGRUNN: Les pressemeldingen fra domstolen her

Kan settes grenser

Lagoutte understerker at dette riktignok ikke er en helt absolutt rettighet. Hvert land, også Norge, kan selv trekke grenser og gripe inn om en person ikke er klar over konsekvensen.

Det er blant annet fordi avgjørelsen befinner seg i en gråsone mellom EMKs artikkel 8, og artikkel 2 om beskyttelse av retten til liv.

– Så det er neppe noen i Danmark som vil bli anklaget for å bryte menneskerettighetene om de stanser i en person i å hoppe fra en bro, sier hun.

For Sveits, hvor assisterte selvmord er en utbredt praksis, går retten enda lenger: Sveitsiske myndigheter har nemlig plikt til å gi Ernst Haas og andre i samme situasjon et legemiddel som gjør det mulig å ta sitt eget liv – smertefritt og uten mulige feilskjær, ifølge den danske avisen.

Blant de sju dommerne som kom til den uventede konklusjonen, er også den norske juristen Sverre Erik Jebens.