Det er forskere ved Hershey sunnhetssenter som kommer med gladnyheten for alle sjokoladeelskere. Mørk sjokolade er sunnere enn frukt.

Forskerne har satt innholdet i mørk sjokolade som inneholder minst 60 prosent kakao opp mot ulike fruktsorter og målt sunnhetskomponentene gram for gram.

Det viser at mørk sjokolade inneholder mer sunne plantekomponenter og antioksydanter enn frukt og fruktjuice og har langt flere gode ernæringsstoffer ved seg enn man tidligere har trodd.

Mener sjokolade er en «superfrukt»

Sjokolade drikk (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)

Konklusjonen kommer etter at de amerikanske forskerne har sammenlignet kakaopulver, som er hovedingrediensen i mørk sjokolade, med pulver fra ulike fruktsorter som blåbær, tranebær og granateple.

Alle tilhører såkalte «superfrukter» som har et stort innhold med helsemessige, sunne ingredienser.

Mørk sjokolade og kalde sjokoladedrikker basert på mørk sjokolade hadde langt mer antioksydanter og sunne planteingredienser enn frukt.

Derimot hadde varm sjokolade mindre, noe som skyldes prosesser ved oppvarming og koking av sjokolade.

Forskerne mener nå at sjokolade bør inngå i gruppen «superfrukter».

– Komponentene i mørk sjokolade er minst like god og sunn som de du finner i frukt, sier Dr. Debra Miller fra Hershey, ifølge den britiske avisen Daily Express.

For godt til å være sant

Det hele høres nesten for godt ut til å være sant, ikke minst for de av oss som simpelthen elsker smaken av sjokolade. Og ja, det er for godt til å være sant.

Resultatene i seg selv er korrekte, men de tar ikke hensyn til det høye innholdet av fett og sukker man får i seg fra sjokolade. Helsegevinsten ved å spise mørk sjokolade kan fort forsvinne hvis en samtidig legger på seg og blir i dårlig form.

Som med så mye ellers er kunsten å ikke overdrive, men å balansere det man får i seg. Spiser du i overkant mye mørk sjokolade for å være sunn, vil vekten gå opp.