Julian Assange ankom i retten i London mandag formiddag da den to dager lange høringen skulle starte. Wikileaks-gründeren er begjært utlevert av svenske myndigheter som ønsker å avhøre Assange i forbindelse med at to kvinner anklager ham for voldtekt og seksuelle overgrep i Sverige august 2010.

Assange benekter anklagene og høringen finner sted fordi han motsetter seg utleveringen.

Julian Assange (Foto: AFP)

Forsvarsskriftet på nettet

Utleveringssaken behandles i Belmarsh Magistrates' Court sør i London. Om Assange taper, vil han kunne anke videre helt opp til høyesterett.

Forsvarerne til Assange planlegger å legge ut hele hans forsvarsskrift på nettet mandag formiddag.

Det er ikke minst risikoen for å bli utlevert til USA som driver den harde motstanden mot å la seg utlevere til svenske myndigheter.

Forsvarerne hevder at hvis Assange utleveres til Sverige fordi svenske myndigheter ønsker å forhøre ham, kan det like gjerne skje at han blir utlevert til USA fordi amerikanske myndigheter ønsker å forhøre ham.

Svenske myndigheter har tatt ut tiltale mot Assange.

Frykter dødsstraff

Forsvarerne hans sier de frykter at han vil bli fengslet på Guantanamo-basen eller et annet sted dersom han blir utlevert til USA.

– Dersom Assange blir utlevert til USA, er det en reell risiko for at han blir rammet av bestemmelser om dødsstraff, skriver forsvarerne i dokumenter lagt ut på internett.

Assange har gjennom sitt varslernettsted WikiLeaks lekket titusener av dokumenter skrevet av amerikanske diplomater rundt om i verden, noe som har skapt sinne hos amerikanske myndigheter.

Ifølge europeisk lovgivning kan ikke mistenkte utleveres til land hvor de kan risikere dødsstraff.

Hevder Sverige ikke kan gjøre som de vil

Svenske myndigheter hevder på sin side at den 39 år gamle australieren vil være beskyttet mot utlevering til USA etter europeisk lovgivning.

– Hvis Assange blir utlevert til Sverige kan ikke svenske myndigheter bare gjøre som de vil. Skulle USA be om utlevering av Assange vil Sverige måtte få tillatelse fra Storbritannia for å iverksette dette, sier Nils Rekke, sjef for lovavdelingen hos den svenske statsadvokaten.

Assange ble den 7. desember løslatt mot kausjon i Storbritannia. Han går nå med et elektronisk ankelbånd og må daglig melde seg for politiet.

Assange nekter straffskyld i saken og har hevdet at anklagene mot ham inngår i en svertekampanje.

Det er ventet at domsslutning etter høringen vil kunne ta flere uker.