I desember i fjor økte antall overnattingsdøgn i Tromsø med nesten 30 prosent, og nå har tyskere og engelskmenn for alvor fått øynene opp for nordlyset.

Lett tilgjentgelig

– Man kan se nordlys i Alaska, i Sibir, i Nord-Sverige og i finsk Lappland, men det var i Nord-Norge den engelske TV-kjendisen Joanna Lumley gjorde BBC-dokumentaren om jakten på himmenfenomenet hun ble grepet av som barn. Filmen ble nylig vist i  Australia og New Zealand. Det  forklarte hvorfor vi plutselig fikk så mange henvendelser derfra. Vi har mye å takke Joanna for, forklarer reiselivssjef Anne Berit Figenschau til tv2nyhetene.no.

Gode vinterprodukter

Hun bruker også Tromsøs sentrale lokalisering og 10-12 daglige flyavganger til og fra Oslo som forklaring på den sterke veksten i vinterturisme.

Les også: Bli med på nordlysjakt!

– I tillegg er det utviklet gode vinterprodukter. Fire ulike produsenter av nordlys-safari er på markedet, og i tillegg har vi tilbud om nordlysjakt med hunder og reinsdyr. Nå i vinter sender vi eksempelvis hundre turister hver eneste dag på nordlys-safari til Indre Troms. Her skysses de ut i vintermørket med reinsdyr,  forteller Figenschau. 

Solid vekst i 2010

For reiselivet i Tromsø ble 2010 samlet et godt år, men en økning på 11,4 prosent i antall gjestedøgn på hotellene.

– Det er spesielt antallet  utenlandske turister som er i vekst, og i fjor var økningen fra det japanske marked på nesten 70 prosent.  Det er i hovedsak nordlyset som trekker, og nå i mørketida tilbys det 70 daglige avganger med nordlys-safari. Aktiviteten er enestående, også på nasjonalt nivå, sier reiselivssjefen.

Les også: Slik tar du gode nordlysbilder