Det kan straffe seg å la bilen stå og gå utenfor mens du er inne på bensinstasjonen og fyller opp kaffekoppen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Det kan straffe seg å la bilen stå og gå utenfor mens du er inne på bensinstasjonen og fyller opp kaffekoppen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Fylte kaffekoppen - ble frastjålet bilen

Lot den stå og gå på tomgang. Det ble kostbart.

Ekstreme kuldeperioder merkes på flere måter hos forsikringsselskapene.

En av gjengangerne er biler som blir stjålet mens de står og går på tomgang. Enten eieren bare vil varme opp bilen litt før han eller hun kjører avgårde - eller det er snakk om å gjøre et kjapp ærend.

- Ja, det er dessverre mange eksempler på at dette kan få store konsekvenser. Mange lar seg friste til å forlate bilen med motoren i gang. Det fraråder vi på det sterkeste å gjøre, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Ser sitt snitt

- Har dere inntrykk at noen bevisst spekulerer i å utnytte dette?

- Ja, enkelte miljøer gjør nok det. De vet at sjansene for at dette skjer øker når det er spesielt kaldt.

- Da ser de sitt snitt - og stikker gjerne av med kostbare biler, sier Rysstad.

Avkortning

Noen kan da være så heldig å finne igjen bilen uten skader. Andre igjen får langt større problemer. Enten bilen forsvinner helt, blir skadet - eller forårsaker skade. Og det kan bli dyrt.

- I slike tilfeller ender det ofte med en avkortning fra forsikringsselskapet. Men vi vurderer selvfølgelig hver sak for seg. Det avgjørende blir til slutt i hvor stor grad bileieren har opptrådt uaktsomt, sier Rysstad.

LES OGSÅ: Slik forsøkte bilsvindlerne å lure Tor

Duggete bilruter

Her er et eksempel fra Gjensidige - på en bileier som "bare" skulle gjøre unna et kjapt ærend på Statoilstasjonen i et tettsted i Østfold en grytidlig morgen:

En mann parkerer firmabilen han disponerer utenfor stasjonen.

Vanligvis fyller den ansatte bensin og henter kaffe hver morgen på stasjonen som ligger like ved hjemmet hans. Deretter kjører han videre til jobben sin som ligger på Gjelleråsen like nord for Oslo.

Den aktuelle dagen skulle han kun fylle kaffekoppen, men da bilrutene var veldig duggete, lot han motoren gå mens han var inne for å hente kaffe.

LES OGSÅ: Så mye is må du skrape for å slippe bot

Grovt uaktsomt

Han var borte fra bilen i ca 90 sekunder. Da han kom ut var bilen borte. Tyveriet skjedde ca. kl. 06.15 om morgenen.

Vedtak: Gjensidige finner at det var grovt uaktsomt å forlate bilen med nøklene i tenningslåsen og med motoren i gang på bensinstasjonens område.

Selv om den ansatte kun skulle være borte fra bilen en kort periode, hadde han satt seg i en slik posisjon at han var ute av stand til å avverge et tyveri. Det viser det faktum at den ansatte ikke oppdaget tyveriet av bilen før han kom ut igjen fra stasjonen.

Mye trafikk

I tillegg til at hendelsen betraktes som grovt uaktsomt, foreligger det brudd på sikkerhetsforskrift om at nøkkel ikke skal oppbevares i kjøretøyet, samt at det skal låses. Dagens biler er utstyrt med startsperre for å hindre tyveri. Ved å forlate bilen slik den ansatte gjorde, mistet denne tyverisikringen sin effekt.

Selv om hendelsen fant sted kl. 06.15 om morgenen, og tettstedet ikke kan sies å være av de mest risikobetonte stedene å forlate et kjøretøy, var det tross alt forholdsmessig mye trafikk på stedet da bilen ble forlatt.

Gjensidige finner at en regress mot den ansatte på kr. 25.000,- kan være passe. Det er da tatt hensyn til de formildende omstendighetene som er nevnt med beliggenhet og tidspunkt for tyveriet.

Del med Facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Slik kom luksus-Mercedesen til rette igjen