Venstre leder Trine Skei Grande. (Foto: Berit Roald)
Venstre leder Trine Skei Grande. (Foto: Berit Roald)

Opptur for Venstre-Trine i ny måling

Venstre får sin høyeste oppslutning under Trine Skei Grandes tid som partileder.

Stortingsbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i februar viser at Venstre går mest frem, mens Fremskrittspartiet er den største taperen.

Vil vokse mer

Valgnatta 2009 sendte Venstre under sperregrensa og Lars Sponheim trakk seg som partileder.

Trine Skei Grande fikk oppgaven med å gjenreise partiet. Nå får partiet sin så langt høyeste oppslutning under Skei Grandes lederperiode.

– Vi må strekke oss videre opp. En partileder skal ikke være fornøyd med 5,3. Norge trenger et liberalt parti som er større enn det, sier Skei Grande til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnstallene viser at to av tre velgere som stemte Venstre i 2009 ville gjort det samme igjen, samtidig som partiet henter flere nye velgere som tidligere har stemt på de andre partiene.

Et mer synlig parti

Venstre får 5,3 prosents oppslutning (+ 1,7) og har klart høyere oppslutning i Oslo og Akershus enn i resten av landet. Partiet har også en stor andel unge velgere.

– Vi har hatt noen saker oppe nå som har gjort det lette å se hva Venstre står for. Vi har klart å nå frem som et alternativ mot en iskald innvandring og arbeidsinnvandringspolitikk som det vi har sett den siste tida og at det har kommet opp mye klassiske naturvernsaker som viser hvor viktig Venstre er, sier Skei Grande.

Frp taper mest

Fremskrittspartiet går mest tilbake på målingen med 2,1 prosentpoeng fra januarmålingen til 21,6 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er en lavere andel av velgerne som stemte på Frp i 2009 som sier de ville gjort det samme i dag enn det har vært de siste månedene.

For første gang på svært lenge må Frp se seg slått av Høyre blant de spurte nord for Dovre.

Høyre er størst

Høyre går tilbake med 0,3 prosentpoeng til 27,2, men er likevel en hårsbredd foran Arbeiderpartiet som får 26,9 (+ 0,7).

Tallene viser at Høyre er største parti i Oslo og Akershus, mens Arbeiderpartiet vokser igjen på sør- og vestlandet.

Ikke en eneste av de spurte som stemte Høyre ved forrige valg ville ha valgt å stemme på et av de rødgrønne partiene. Tallene viser derimot at rundt 100.000 tidligere Arbeiderpartivelgere ville ha valgt å stemme på Høyre.

Balanserer på sperregrensa

Kristelig Folkeparti går tilbake med 1,3 prosentpoeng til 4,1 prosent og balanserer dermed rett over sperregrensa på målingen.

Hver fjerde velger som stemte KrF i 2009 har satt seg på gjerdet, men partiet henter knapt en eneste ny velger siden valget i 2009.

Sosialistisk Venstreparti som for en måned siden fikk rekordlav oppslutning går frem til 6,0 (+ 1,2). Årsaken er at flere tidligere Sv-velgere vender tilbake til partiet.

Senterpartiet får 5,4 prosent (- 0,2), Rødt 1,8 (- 0,1) og andre partier 1,7 (+ 0,5). I gruppen andre er Pensjonistpartiet størst med 0,4, mens De Grønne får 0,3 prosent.

Fortsatt blått flertall

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 47 mandater (+ 17), mens Fremskrittspartiet ville fått 39 (- 2). De to partiene ville dermed sikret seg flertall med 86 mandater.

Venstre får 9 mandater (+7) og Kristelig Folkeparti 7 (-3). Sentrumspartiene nærmer seg nå den viktige vippeposisjonen mellom blokkene.

– Det viktigste for oss er at Venstre får gjennomslag for våre saker, det gjør vi gjennom å få makt i parlamentet. Makt i parlamentet får vi når vi kan vippe flertallet, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Arbeiderpartiet ville fått 47 mandater (- 17), Sosialistisk Venstreparti 10 (- 1), Senterpartiet 9 (- 2) og partiet Rødt 1 mandat (+1).