DANSK JUBEL: (F.v.) Ulrik Wilbek, Peter Bredsdorff Larsen, Lasse Boesen og Kasper Nielsen i ekstase over finaleplass, etter at Danmark beseiret Spania. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
DANSK JUBEL: (F.v.) Ulrik Wilbek, Peter Bredsdorff Larsen, Lasse Boesen og Kasper Nielsen i ekstase over finaleplass, etter at Danmark beseiret Spania. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

Danmark til VM-finale: – Jeg kan ikke tro det!

Landslagssjef Ulrik Wilbek var i fyr og flamme, etter at Niklas Landin stengte målet mot Spania.

Danmark - Spania 28-24 (12-12)

– Det var fantastisk. Jeg kan ikke tro det, sier Danmarks landslagssjef Ulrik Wilbek til TV 2 Sporten, etter at Danmark tok seg til VM-finale.

– Det var tøft, men da vi kom foran med fire, var jeg sikker, sier Wilbek.

Høyt tempo
Et feststemt dansk publikum sørget for at stemningen i intime Kristianstad Arena var på bristepunktet før kampstart. Og også etter at pipeblåserne satte i gang oppgjøret, ble det et fyrverkeri i Sør-Sverige.

Høyt tempo satte sitt preg på åpningen av kampen. Juan García utlignet til 6–6 for Spania etter 12 minutter. Da bestemte imidlertid Danmarks målvakt, Niklas Landin, seg for å stenge buret. Storspill fra 22-åringen, og fire danske mål på rad, sørget for 10–6 halvveis i omgangen.

Spansk opphenting
Men så hadde spanjolenes en tilsvarende god periode. Joan Cañellas førte an og laget 10-10, etter at Valero Riveras gutter spiste opp hele Danmarks forsprang på syv minutter. Etter opphentingen fulgte lagene hverandre resten av omgangen – det sto 12–12 til pause.

Etter hvilen dro danske-målvakt Landin frem storspillet igjen. Danmark gikk rett i tet, og etter fire minutter satte Mikkel Hansen inn 15–12. Spania-sjef Rivera så seg nødt til å legge timeout-kortet på stillingen 13–17. Og etter en leksjon med landslagssjefen kom spanjolene tilbake i kampen. Igjen var det Cañellas som tok tak. Tre raske fra Ciudad Real-spilleren sørget for 17–18 et kvarter før slutt.

Niklas Landin og Lars Christiansen. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
Niklas Landin og Lars Christiansen. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

Danske unggutter innfridde
Danmark klarte imidlertid å tilrive seg initiativet enda en gang. Hansen, som var glimrende med sine ni nettkjenninger, dundret inn 23–20 for de rødkledde, med syv minutter igjen å spille. Spania viste likevel enorm fightervilje, og for tredje gang i kampen hentet de opp danskene. Albert Rocas kontret inn 23–23.

Men stadige utvisninger gjorde det tøft for spanjolene, og da Hans Lindberg skjøt Danmark til firemålsledelse med litt over minuttet igjen på kampuret, var det over. Lindberg satte også inn den siste scoringen i matchen. Det endte 28–24 – Danmark møter Frankrike i VM-finalen.

Landin ble kåret til danskenes beste spiller. Wilbek mener det er fullt fortjent at hans unge målvakt får mye av æren for seieren.

– Niklas Landin er 22 år, og han er allerede en av verdens beste, sier landslagssjefen.