Unni_vikan_kairo (Foto: TV 2)
Unni_vikan_kairo (Foto: TV 2)

Unni Wikan: – Dette kan være en revolusjon

– Folk griper muligheten til å avsette president Mubarak, mener Unni Wikan, professor i sosialantropologi.

Vikan har bodd i Egypt, forsker på landet og kjenner det egyptiske samfunn meget godt. Hun tror opptøyene i landet kan være starten på en revolusjon.

TV 2s Fredrik Græsvik i Kairo: – Jeg ser folk falle om

Frustrerte over handlingslammelse

– Det kan være en revolusjon vi ser starten på. Det er klart at folk griper muligheten til å bli kvitt Hosni Mubarak, noe de har ønsket lenge, sier Wikan i et intervju med TV 2 Nyhetskanalen.

Hun påpeker videre at egypterne har vært svært frustrert over at president Mubarak ikke har klart å innføre etterlengtede økonomiske og sosiale reformer.

– Han er sett på av folket som en rimelig hederlig mann. Han er ikke korrupt og ikke beriket seg på bekostning av folket. Men han har blitt sett på som svak og lite handlekraftig. Egypt har store økonomiske problemer, så det er et oppdemmet raseri vi ser nå, sier Wikan og fortsetter:

– Det overrasker meg ikke at politiet går over til demonstrantene. Det har vært et oppdemmet raseri mot Mubarak, som handler om at han ville opprettholde dynastiet ved å gi makten til sønnen, og heller ikke fått gjennomført de økonomiske og sosiale reformene.

Les også: Spent stemning i Egypts ferieparadis

Muslimbrødrene og hæren står klar

Wikan mener utfallet for Egypt blir avgjørende for utviklingen i resten av den arabiske verden.

– Egypt er som de selv sier verdens vugge, det har vært en kulturell hovedstad for Midtøsten, sier Wikan.

Men selv om den mislikte presidenten blir avsatt er det fortsatt spennende hvem som overtar. Hæren er aktuell til å overta, men også Muslimbrødrene – den fundamentalistiske organisasjonen som jobber for å innføre sharia.

– Jeg har snakket med folk der nede som er redde for hva som vil skje dersom volden utvikler seg. Det kan være hæren overtar, muslimbrødrene kan gå inn og kuppe makten. ElBaradei er populær, men jeg tror ikke han har noen solid backing i hele folket. I fattigkvarteret er det mange som heller vil ha hæren inn enn muslimbrødrene, sier Wikan.

Les også: Regimet kastet ElBaradei i husarrest

Demonstranter i Egypt barket fredag sammen med politi etter dagevis med demonstrasjoner og voksende uro i landets storbyer. Demonstrantene krever demokrati, og protesterer på at president Mubarak vil la makten gå videre til sønnen.